Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Salaliittoja, Temppeliherroja, noitia ja muuta jännää

Maailmassa on miljoonia ihmisiä jotka Dan Brownin Da Vinci-koodin luettuaan uskovat vakaasti, että muinaiset merovingikuninkaat polveutuivat Jeesuksen ja Magdalan Marian jälkeläisistä. Asiaan kuuluu luja usko siihen, että Temppeliherrat ja heidän jälkeensä Vapaamuurarit ovat tätä salaisuutta ja nykyäänkin eläviä jälkeläisiä varjelleet, kun taas katolinen kirkko lähettää hulluja tappajamunkkeja Illuminati-järjestöstään tekemään heistä selvää.

Rikotaanpa tämä kiva illuusio oikealla tiedolla. Temppeliherrojen ritarikunta perustettiin ristiretkien aikaan paavin suostumuksella suojelemaan Pyhälle Maalle matkaavia pyhiinvaeltajia. Ritarit olivat syvästi uskonnollisia munkkeja, joilla oli kaikessa toiminnassaan tarkat säännöt. Heidän oli mm. käytettävä jatkuvasti lampaannahkaisia housuja ja peseytyminen oli kiellettyä. Tämän takia viholliset haistoivat heidät pimeässäkin jo kaukaa. Vuosisatojan kuluessa järjestöstä kasvoi varakas ja voimakas organisaatio, joka heilutteli Euroopan valtapolitiikkaa. Kateuksissaan ja ahneuksissaan paavi Clemens II antoi yhdessä kuningas Filip Kauniin kanssa salaisen käskyn, jonka mukaan kaikki ritarit oli vangittava kerettiläisinä kidutettavaksi ja poltettavaksi. Tätäkin tärkeämpää oli kaiken omaisuuden takavarikointi. Käsky pantiin täytäntöön kaikkialla samanaikaisesti perjantaina 13.10.1291, jonka jälkeen järjestö lakkasi olemasta. Jäljelle jäi legenda, jonka mukaan heidän varallisuutensa perustui Jerusalemista löydettyyn suunnattomaan aarteeseen ja johonkin suureen salaisuuteen.

Vapaamuurarit olivat muurareiden ammattikilta. 1700-luvulle tultaessa se alkoi kuitenkin menettää varsinaista kiltaluonnettaan ja siihen pesiytyi joutilaita varakkaita herrasmiehiä, jotka olivat poikamaisen mieltyneitä erilaisiin lapsellisiin salaseuroihin. Merkit ja rituaalit olivat tietenkin tärkeitä, kuten aina poikien salaseuraleikeissä. Vuonna 1717 Vapaamuurarit julistivat olevansa Temppeliherrojen henkisen perinnön seuraajia ja salaisuuksien kantajia. En tiedä, kuka tämän keksi, mutta ilmeisesti hän oli joku historiaan perehtynyt ja mystiikkaan mieltynyt herra. Mitään loogista yhteyttä näiden kahden järjestön välillä ei tietenkään ole, koska välillä oli 400 vuotta kadonnutta historiaa. Tämä ei ole koskaan häirinnyt järjestön jäseniä, joista monet varmaan nykyisinkin uskovat olevansa ritareiden työn jatkajia.

Illuminati on katolisen kirkon 1776 perustama sääntökunta, joka keskittyy uskossa kilvoitteluun. Se ei kasvata kirkon ja uskon puolesta taistelevia tappajamunkkeja. Kaikesta tästä saa hyvällä mielikuvituksella varustettu kirjailija aikaan mahtavaa viihdettä, jota ei tarjotakaan tutkittuna tietona.

Wiccat väittävät olevansa oikeita noitia, jotka jatkavat vuosituhantista noitaperinnettä. Suurin osa heistä on tärähtäneitä naisihmisiä, jotka uskovat omaavansa salaperäisiä voimia, jotka vapautetaan asianmukaisen mystisin juhlamenoin. Riitteihin kuuluu olennaisena osana naisen seksuaalisuus, tietenkin.

Vaikka Wiccat vättävät olevansa ikivanha kultti, on heistä kuitenkin tietoja vasta viimeisten viidenkymmenen vuoden ajalta. Esimerkiksi Euroopan noitavainojen aikana kultista ei saatu mitään tietoja, vaikka kidutetut muuten auliisti kertoivat kuulustelijoille mitä hurjimpia kuvauksia menosta Kyöpelinvuorella. Wicca-touhuista he kuitenkin vaikenivat, koska se muka oli niin pyhää tietoa, ettei sitä saanut rääkättynäkään paljastaa.

He vaikenivat siitä yksinkertaisesta syystä, että he eivät tienneet koko asiasta mitään. Sitä ei vielä ollut keksittykään, koska muuten kokeneet kiduttajat olisivat varmasti kiskoneet tiedot ulos väkisin. Koko Wicca-kultin keksi mies, englantilainen rietastelija Gerald Gardner. Hän julkaisi 1954 kirjan Witchcraft today, jossa hän hahmotteli koko kultin ja väitti sitä ikivanhaksi ja muuttumattomaksi. Samalla hän nimesi itsensä noitien Suurmestariksi. Lukuisat naiset, jotka sisimmässään olivat aina tienneet itsensä noidaksi, innostuivat aiheesta suunnattomasti. Gardner sai valtavasti opetuslapsia, eikä siitä lähtien kärsinyt seksinpuutetta. Noidan ylin kunnia näet oli olla yhdynnässä itsensä Suurmestarin kanssa.

Viihde on viihdettä ja sellaisenaan ehdottoman tarpeellista, eikä tosiasioiden ole tarkoituskaan pilata siitä nauttimista.