Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hatunnosto Braxille

Olen haukkunut oikeusministeri Tuija Braxia milloin mistäkin, mutta nyt annan kehuja. Päivän HS:n mukaan Brax on sanonut, että Suomi jättäytyy suosiolla syrjään EU:n avioerolainsäädäntöhankkeesta. Tämä on kiitoksen arvoinen kanta. Nykyisen Suomen lain mukaan avioeron saa joko yhteisellä tai toisen osapuolen hakemuksella ilman syyllisen nimeämistä. Kyseessä on siis juridisessa mielessä vain perheoikeudellisen sopimuksen irtisanominen. Monissa EU-maissa avioeroon etsitään syllinen osapuoli, kuten meilläkin tehtiin ennen. Tämä on paitsi tyhmää ja vanhanaikaista, niin myös taloudellisesti riskaabelia sille syylliselle. Hän menettää oikeuden yhteiseen omaisuuteen ja tasinkoon kokonaan tai osittain.

EU suunnittelee sellaista menettelyä, että kansainvälisessä avioliitossa puolisot voisivat etukäteen sopia kumman kotimaan lakia avioerotilanteessa sovelletaan. Tämä vielä menettelisi, mutta suunnitteilla on myös sellainen temppu, että toinen osapuoli voisi vasta erotilanteessa valita sovellettavan lain myös yksipuolisesti. Ensin siis riideltäisiin oikeudessa siitä, minkä maan lakien mukaan riidellään. Odotettavissa olisi melkoinen lakien kirjo ja riitatapausten määrä. Varsinkin se syytön osapuoli hyvin mielellään valitsisi kostomielessä oman maansa lainsäädännön, mikäli siellä määrätään syylliselle taloudellisia sanktioita.

Nyt Brax ilmoitti yksiselitteisesti, että semmoiseen haihatteluun ei Suomi lähde mukaan. Täällä erotaan vain Suomen lakien mukaan. Ainakin perheoikeuteen Brax on perehtynyt ihailtavan hyvin.