Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ovet lukkoon, rosvo tulee

Hyväosaiset tai ainakin sellaisiksi itsensä mieltävät suojautuvat syrjäytyneiden tuottamaa uhkaa vastaan murtohälyttimillä ja muilla kodinturvavempeleillä. Näin siitä huolimatta, että 2000 -luvun aikana asuntomurrot ovat vähentyneet lähes kolmanneksella. Tämä on rikostilastojen kertoma tosiasia, vaikka turva-alan myynninedistämiskonsultit ihan muuta väittävätkin.

Eivät ihmiset muuten pelkäisi rosvoja aiempaa enempää, mutta omistaminen tunnetusti lisää vainoharhaisuutta ja pelotteleminen lisää pelkoja. Pari kuukauttua sitten poliisiylijohtaja linjasi, että suurin turvallisuusuhka lähitulevaisuudessa on syrjäytyminen. Siispä syrjäytyneitä vastaan on varauduttava, ettei tontille vaan pääse livahtamaan parransänkinen pitkäaikaistyötön, joka tappaa emännän, raiskaa kissan ja lähtiessään kusaisee portinpieleen. Turva-alan firmat auttavat enemmän kuin mielellään tässä alan varustelukilpailussa, joka lienee enemmän statussymboli kuin oikeaa pelkoa.

Pelottelulla on kyllä kiistämättä tehokas vaikutus. Kun olin pieni, niin mummo pelotteli, että Höpö-Hilta tulee ja panee tuhmat pojat piikkiseen säkkiin. Pelkäsin kauan tätä Höpö-Hiltaa.