Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Nerokasta taloudenpitoa

Sattuipa silmiini pieni talousuutinen, jonka mukaan valtio myi vuosina 2000-2009 omistamiaan pörssiyhtiöiden osakeita peräti 9 miljardin euron arvosta. Tätä pidettiin erinomaisena asiana veronmaksajien kukkarolle ja suorastaan nerokkaana taloudenpitona. Nämä saadut rahat käytettiin näet budjetin tilkkeeksi ja verotusta voitiin alentaa vastaavalla määrällä. Ihan sivumennen mainittiin kuitenkin, että jäljelle jääneet osakkeet tuottivat valtiolle osinkotuloja miljardin enemmän. Kysymys kuuluu: kuinka paljon valtio olisi saanut osinkotuloja, ellei se olisi myynyt omistamian osakkeita?

Sanotaan tämä nyt niin että paksupäisinkin sen ymmärtää. Valtion omistusten myynti käyttömenjen kattamiseksi on täsmälleen sama asia kuin jos myisi lypsävän lehmän ja ryyppäisi rahat kerralla.