Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Rangaistusvakuutus

Vakuutusten moninaiseen kirjoon yritti pari kuukautta sitten tunkea eräs yritys kauppaamalla ihmisille ylinopeussakkovakuutuksia. Jo silloin ensimmäinen ajatukseni oli, että homma ei voi eikä saa mennä näin. Nyt yritys on onneksi perunut puheitaan. Mutta oletetaanpa, että tällainen vakuutus olisi oikeasti kaupan.

Yhtiö siis myy ylinopeusvakuutuksia ja lupaa maksaa kolmet sakot vuodessa 60 euron vakuutusmaksua vastaan. Markkinaslogan kuuluu, että nauti stressittömästä ajamisesta, niin me maksamme sakot. Näin hämärretään sanktioidun teon ja rangaistusseuraamuksen välinen yhteys. Kun vakuutus on maksettu, on piikki auki ja voi posotella nopeusrajoituksista välittämättä ja jäädä kiinni kolmesti vuodessa. Itse asiassa hyödyn maksimoimiseksi on pakko hankkia ne kolmet sakot, kun ne kerran on jo etukäteen maksettu.

Lainsäädännön lähtökohta on, että lakia noudatetaan. Ellei noudateta, siitä seuraa rangaistus kulloisenkin teon mukaan. Sakkoja ei voi maksaa etukäteen muualla kuin vitseissä ja sketseissä. Koko ajatus on hyvin lähellä rikokseen yllyttämistä, joka myös on rikollinen teko.

Jos vakuutuskäytäntö olisi mahdollista, niin odotettavissa olisi mielenkiintoisia seuraamuksia ja mainoslauseita. Ensimmäiseksi tulee mieleen kaikki sakot kattava vakuutus. Että vetele vain huoletta turpiin nakkikioskilla kolme kertaa vuodessa, me maksamme sakot. Jos sattuisi tulemaan vankeutta, niin Arskan lusimispalvelu lähettää Facebookista värvätyn ammattimiehen istumaan puolestasi.

Toiminta ei ole laillista ja onneksi yritys itsekin sen tajusi. Vastuukysymyksetkin olivat huonosti harkittuja: kolme ylinopeussakkoa vuodessa aiheuttaa ajokortin määräaikaisen menetyksen, ja sitä on hankala ulkoistaa.