Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Nyrkkien mätkettä ja noitavainoja

Perheväkivallan suhteen olen Konsta Pylkkäsen linjoilla: naista ei saa lyödä, paitsi jos se on ihan hullu väkkärä ja vielä rivosuinen lasten kuullen. Miten yleistä parisuhdeväkivalta sitten oikeasti on?

Yhden asian järjestöt levittävät tieteellisenä totuutena sellaista tutkimustietoa, että maassamme joka päivä kotonaan pahoinpidellään 250 naista. Tämä olisi hirveää, mikäli se olisi totta. Ei se olekaan. Luku perustuu yhteen ainoaan suppealla otannalla tehtyyn kyselytutkimukseen, jossa oli kysytty sekä koettua väkivaltaa että sen uhkaa. Väkivallaksi laskettiin sekä fyysinen että henkinen väkivalta. Siis pelkkä subjektiivinen henkisen väkivallan uhan kokeminen laskettiin mukaan.

Kun näin tiheällä verkolla kalastettiin, niin tietysti saatiin saalista. Tästä sekalaiseta saaliista seulomalla sitten päädyttiin jollain logiikalla lukuun 250 tapausta päivässä. Terve järki sanoo, että luku on mahdoton. Sehän tekisi yli 90 000 tapausta vuodessa.

En millään tavalla puolusta minkäänlaista väkivaltaa, mutta yhtä ehdottomasti vastustan näin huteralla tavalla hankittujen tutkimustulosten julkaisemista tieteellisenä totuutena. Mistä tahansa asiasta saadaan järkyttäviä tutkimustuloksia, kun laajoilla kriteereillä ja suppealla otannalla saatu tieto yleistetään koskemaan koko väestöä.

Tällaisesta tutkimuksesta on hyvä esimerkki noitavainoja koskeva klassikko vuodelta 1792. Silloin ranskalainen Voigt päätyi varmaan päätelmään, että Euroopan noitavainoissa 1500- ja 1600-luvuilla surmattiin kaikkiaan 9 442 994 noitaa, pääosin naisia. Vielä nykyisinkin joskus kuulee puhuttavan miljoonista naisista. Jos eurooppalaisia naisia olisi surmattu näin paljon, olisi väkiluku nykyisinkin paljon pienempi. Synnyttäjät olisivat käyneet vähiin. Nykytutkimuksen mukaan oikeampi määrä on noin 45 000 surmattua koko Euroopan alueella. Liikaa sekin tietysti on olemattomasta ja mahdottomasta rikoksesta.

Voigt otti lähtökohdakseen oman kotikaupunkinsa, jossa eräällä poikkeuksellisen synkällä ajanjaksolla surmattiin 40 noitaa 30 vuoden aikana. Sen jälkeen hän oletti, että kaikkialla muuallakin noitia vainottiin yhtä paljon jatkuvasti parisataa vuotta. Tällä yksinkertaisen virheellisellä laskutoimituksella hän päätyi hurjaan lukuunsa. Samanlaisesta virheestä sopii epäillä myös väkivallan tutkijoita.

Entäpä oikeat luvut? Piilorikollisuuden määrää voi vain arvailla, mutta vuonna 2008 poliisille ilmoitettiin 147 tapausta nimikkeellä törkeä väkivalta. Uhreista naisia oli 85 ja miehiä 62. Silti julkisessa keskustelussa vain miehet lyövät.