Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kuinka lypsävä lehmä myytiin II

Ajoneuvokatsastus vapautettiin kilpailulle v. 2003. Katsastushinnat ovat pudonneet ja palvelu on parantunut, joten vastoin tapojani en vastusta katsastustustoiminnan yksityistämistä. Sen sijaan sen toteuttamistapa ansaitsee tulla mainituksi, se kun kopioitiin suoraan Neuvostoliiton pesänselvityksestä. Valtion katsastuskonttorit näet myytiin yhdelle pääomasijoittajalle ja viidelle katsastusta johtaneelle virkamiehelle. Ajatuksen keksijää en tiedä, mutta se koitui näille  virkamiehille onnenpotkuksi syylingit jalassa. Vain kolme vuotta myöhemmin nämä entiset virkamiehet myivät oman osuutensa bisneksestä ulkomaalaisille sijoittajille yli kolminkertaiseen hintaan.

Venäjällä yksityistettiin 90-luvulla valtionyritykset muuten samalla tavalla, mutta rahaa käytettiin vähemmän. Siellä johtavat virkamiehet ja puolue-eliitti yksinkertaisesti ilmoittivat omistavansa aiemmin johtamansa tehtaat.

Öljyvarat yksityistettiin vähän monimutkaisemmin. Puolueen ansioituneet jäsenet – tulevat oligarkit – perustivat pankkeja. Valtio tuki pankkitoimintaa sijoittamalla niihin rahaa pesämunaksi sekä antamalla toimeksiannon etsiä öljykentille ostajia. Pankkiirit eivät hakeneet ostajia peiliä kauempaa, vaan tekivät tarjoukset omissa nimissään valtion antamilla rahoilla. Sen jälkeen pankit kaatuivat yksi toisensa jälkeen ja sekä valtio että yksityiset tallettajat menettivät kaikki rahansa. Yhtään ruplaa ei koskaan maksettu takaisin, joten valtavat öljyvarat vaihtoivat omistajaa ilmaiseksi. Tosin Mihail Hodorkovskilla ei nykyisin liene kovin mukavat oltavat, mutta hän tekikin emämunauksen ryhtyessään nykyisten vallanpitäjien poliittiseksi vastustajaksi. Ei koira saa purra isäntäänsä, siitä seuraa rangaistus.

Miksi kertaan monen mielestä jo ikivanhaa historiaa? Ihan vain siksi, että historiasta pitää oppia. Meillä myydään julkista omaisuutta niin kauan kuin sitä on yhtään jäljellä. Enää sitä ei paljon olekaan, joten nyt ovat menossa julkisen sektorin perinteisesti hoitamat toiminnat, kuten terveydenhuolto ja vanhusten hoivapalvelut. Sekä sosiaalitoimi, jota minä muuten en vielä tänäänkään usko todeksi. Joskus kannattaa kuitenkin ihan uteliaisuuttaan kysyä myyntihintaa.