Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kelaa huijataan

Sanomalehti Karjalainen levitteli viime perjantaina etusivun täydeltä tietoa siitä, miten Kelaa huijataan ja etuuksien takaisinperinnän määrä kasvaa. Nyt perinnässä oleva summa on peräti 114 miljoonaa euroa ja kasvaa koko ajan. Suurimpia kelmejä ovat tietenkin työttömät, jotka hakevat ja saavat työmarkkinatukea väärin perustein. Heti perässä seuraavat asumistuen saajat ja tulorajan ylittäneet opiskelijat. Näin muokataan mukavasti asenteita: huijareita ovat kaikki pummit, opiskelijat ja muut yhteiskunnan elätit.

Missä kohtaa tässä oikein on ongelma? Jos jotain järjestelmää yleensä voi huijata, niin niitä huijareita ilmestyy varmasti. Koska takaisinperittävää on näinkin paljon, se kertoo kontrollin erinomaisesta toiminnasta. Ellei joku pysty maksamaan väärin perustein myönnettyä etuutta takaisin, se siirtyy ulosottoon. Ulosottoviranomainen ei hellitä ennen kuin 15 vuoden kuluttua, joten rahat saadaan jossain vaiheessa takaisin, mikäli vain otettavaa jostain sattuu ilmaantumaan.

Tällaisissa lehtijutuissa ei koskaan kerrota sitä tosiasiaa, että kaikista myönnetyistä sosiaalietuuksista vain 0,05 % on myönnetty väärin perustein. Siis ei 5 % eikä edes 0,5 %, vaan 0,05 %. Tämä tutkimustulos ei näytä koskaan tavoittavan sensaationhakuisia toimittajia.