Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Koulumatikkaa, kalanmaksaöljyä ja muuta kommunismia

Pohjois-Karjalassa jaetaan parhaillaan vappulehteä Punaiset Sanomat. Lehteä koristaa myös SKP:n logo, joten jokainen voi heti päätellä, minkä puolueen julkaisu se on. Se todennäköisesti laukaisee monissa potentiaalisissa lukijoissa myös kognitiivisen dissonanssin, ja lehti kannetaan avaamatta tikulla pihalle. Kognitiivinen dissonanssi tarkoittaa sitä, että ihminen ottaa vastaan vain sellaista tietoa, joka vastaa hänen ennakkokäsityksiään.

Kunnos sotamies Svejk puolestaan pohdiskeli näin: ”Hyvin kasvatettu ihminen voi lukea kaikkea. Luonnollisia asioita pitävät sopimattomina vain kaikkein suurimmat sikailijat ja katalimmat törkimykset, jotka surkeassa valemoraalissaan eivät katso sisältöä vaan käyvät raivoissaan yksittäisten sanojen kimppuun.” Olen aina pyrkinyt olemaan tässä asiassa Svejkin linjoilla, joten tietenkin luin lehden.

En tuntenut mitään tarvetta muuttaa poliittista ajatteluani ja äänestää seuraavissa vaaleissa kommunisteja. Sen sijaan huomasin, että lehti oli täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia juttuja nyky-yhteiskunnan jokapäiväisistä epäkohdista selkeän kansantajuisesti kirjoitettuna. Ylisanoja ja poliittista fraseologiaa ei viljelty ollenkaan. Tässä joitakin otsikoita mielenkiinnon herättämiseksi: Maahanmuuttajat – syypäitä vai syntipukkeja, Koulukiusaaminen on väkivaltaa, Sota ja kerskakulutus suurimmat ympäristörikokset, Uraanikaivosten radioaktiivinen perintö. Lisäksi lehdesssä oli kirjoituksia erittäin ajankohtaisesta terveydenhuollon yksityistämisestä. Tällaiset asiat koskettavat meitä kaikkia ja uudet näkökulmat asioihin ovat aina tervetulleita. Paitsi tietenkin silloin, jos ainoa mielenkiinnon kohteenne on se, saako maajussi morsiamen ja maajussin lehmä sulhasen.

Ennakkoluuloilla on uskomattoman suuri vaikutus mielipiteisiimme. Tästä on hyvä esimerkki vaikkapa Ilmari Kiannon kirje Samuli Paulaharjulle Vienan retkikunnan ajalta 1918: ”Punaiset pirut saastuttavat koko Vienan. Suomalais-punakaartilaiset huligaanit, nuo otsatukkaiset lurjukset, levittävät kuppatautia ennen niin viattomaan Vienaan. Kaikki on yhtä punaista helvettiä.” Tämän kirjoittaessaan Kianto ei vielä ollut edes perillä Vienassa, mutta tiesi jo, mikä tilanne siellä vallitsee.

Niin, tuo otsikko. Se on peräisin Mauri Kunnaksen 1970-80 lukujen sarjakuvasta Nyrok City, joka myös on suositeltavaa luettavaa.