Etsi köyhä – ja tapa!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisee lähiaikoina tutkimuksen terveydenhuollon palvelujen saatavuuden kehityksestä 1991-2003. Jos julkaisee, sillä tulokset ovat ikävää luettavaa. Sanomalehti Karjalainen oli ne kuitenkin saanut käsiinsä ja kertoi ajankohtaista tietoa.

Vuosina 1991-2003 väestön varakkaimman viidesosan kuolleisuus vähentyi puoleen, köyhimmällä viidesosalla vähennys oli vain 10 %. Varakas pääsee hoitoon kolme kertaa paremmin kuin köyhä. Jo 2000-luvun alkuun mennessä Suomen terveydenhuollon taso oli OECD-maiden alinta kastia, keikuimme samalla alhaisimmalla tasolla Portugalin ja USA:n kanssa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tilanne ei ole ainakaan parantunut.

Tää korutont on kertomaa, mutta mitäpä sanoo tähän peruspalveluministeri Paula Risikko? Hän arvioi, että köyhien suurempi kuolleisuus johtuu kroonisista itseaiheutetuista sairauksista, koska köyhät polttavat tupakkaa. Sen lisäksi köyhät eivät ymmärrä hakeutua hoitoon samalla tavalla kuin rikkaat. Syy on siis kokonaan heidän omansa.

Helsingin ylipormestari vaatii järjestyslakiin kerjäämisen kieltävää pykälää. Ehdotus on oikeansuuntainen, mutta riittämätön. Köyhyydestä päästään tietenkin parhaiten eroon tekemällä siitä laitonta, joten kriminalisoitakoon köyhyys. Jo 1990-luvun laman aikana Lapinlahden Lintujen TV-showssa esiteltiin uusi ja todella hauska muotivillitys suoraan Amerikasta. Sen nimi oli Etsi köyhä – ja tapa!

Kommentit (0)