Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pätevä vai sopiva?

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä tullaan lähiaikoina nimittämään Kelan pääjohtajaksi.Tämä asia on ollut kaikille päivänselvä jo viime joulukuusta lähtien, jolloin nykyinen pääjohtaja ilmoitti jäävänsä eläkkeelle ja Hyssälä suunnilleen ilmoitusluonteisesti totesi rupeavansa seuraavaksi pääjohtajaksi. Nimitystä edeltää tietenkin ihan normaali hakumenettely, mutta jossain salaperäisessä paikassa ovat jotkut joskus kauan sitten sopineet, että paikka kuuluu Keskustalle. Julkisuudessa kuitenkin yritetään väittää, että hakuprosessi ei ole mitään silmänlumetta, vaan kaikki hakijat ovat samalla lähtöviivalla. Jos joku tämän uskoo, niin  hän uskoo jo ihan mitä tahansa.

Sinänsä minulle on ihan samantekevää, kuka joka kotiin jaettavassa Kelan asiakaslehdessä kehuu Kelan tarjoamien etuuksien saatavuutta ja monipuolisuutta. Käytännössä joudun kuitenkin taistelemaan pikkubyrokraattien kanssa, jotka kaikella tarmollaan paneutuvat etsimään pykälän, jonka mukaan juuri minun tapauksessani etuutta ei voida myöntää. Lisäksi on myönnettävä, että hammaslääketieteen tohtorina ja valtiotieteen maisterina Hyssälä on tehtävään myös koulutuksensa puolesta pätevä.

Vähemmälle huomiolle on julkisuudessa jäänyt viime viikolla valittu uusi vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet. Niukka uutisointi saattaa johtua vaikka siitä, että hän ei täytä viran muodollisia pätevyysvaatimuksia vaan hänet nimitettiin erivapaudella. Biaudet on oikeustieteen ylioppilas, joka aikoinaan keskeytti opintonsa minulle tuntemattomasta syystä. Todennäköisesti politiikka vei mukanaan nuoren ja tarmokkaan naisen, eikä hänen tarvitse katua valintaansa. Politiikassa pätevöityy niin hyvin mihin tahansa julkiseen virkaan, että tutkinto on sivuseikka.

Nykyaikana tällainen poliittinen ohituskaista tuntuu oudolta. Kaikkialla korostetaan koulutusta ja sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Vähemmistövaltuutetun virkaan haki kaikkiaan 32 henkilöä, joista 31:llä oli virkaan vaadittava ylempi korkeakoulututkinto. Biaudetin valita antoi merkittävän viestin kaikille opintojen aloittamista suunnitteleville: kannattaa opintojen sijaan keskittyä politiikkaan. Biaudetin on sanottu olevan tutkinnon puuttumisesta huolimatta pätevä virkaan ja saattaahan asia näin ollakin. Jos poliittisesti ansioitunut kuitenkin ohittaa näin kevyesti 31 itseään pätevämpää, niin lienee oikeutettua kysyä, miksi pätevyysvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto? Miksi ei voida suoraan kertoa, että virka on poliittinen ja siihen tullaan valitsemaan sopiva henkilö pätevyydestä riippumatta?

Julkisuudessa kaikki puolueet ja kaikki poliitikot poikkeuksetta ilmoittavat vastustavansa jyrkästi poliittisia virkanimityksiä. Kun asia sattuu omalle kohdalle, tehdään kuitenkin poikkeus. Tämä on varmaan sitä vanhaa viisautta, jonka mukaan ihmiset tarkoittavat sitä mitä he sanovat. Sitten he tekevät täsmälleen päinvastoin.