Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tee ilmianto oikein

Vähän ennen joulua Oikeutta eläimille ry julkaisi useilla sikatiloilla salaa kuvattua materiaalia, joka oli melko hirmuista katsottavaa. Asiasta nousi tietenkin kova meteli ja syyllisiä vaadittiin vastuuseen. Nyt viimeinkin oikeat syylliset ovat löytyneet: filmin kuvaajat tulevat saamaan kaikkiaan 11 syytettä julkisrauhan rikkomisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Muistan oikein hyvin, kuinka ministeri Anttila heti tuoreeltaan epäili materiaalia väärennetyksi tai ainakin salaa tapahtuneen kuvaamisen olevan laitonta. Lisäksi hän kiirehti selittämään omaa syyttömyyttään, koska hän on antanut ohjeet alaiselleen organisaatiolle. Jotenkin sain sen vaikutelman, että koko organisaatioketju ylhäältä alas asti sanoi taatusti olevansa syytön, koska todistettavasti ei ole milloinkaan tehnyt mitään. Tämä on nyt kuitenkin sivuseikka.

Pari vuotta sitten ajankohtaisohjelma MOT teki jutun työllisyyskoulutuksen epämääräisyydestä. Siinä haastateltiin koulutukseen osallistunutta miestä, joka sanoi ns. kolulutuksen olleen joko täysin ala-arvoista tai sitä ei järjestetty ollenkaan. Kurssien järjestäjät saivat tietenkin maksun olemattomista kursseista. Vuotta myöhemmin MOT palasi aiheeseen ja totesi viranomaisten tutkineen asiaa itseään säästelemättä. Kurssien järjestelyissä oli havaittu puutteita ja laiminlyöntejä, mutta ne johtuivat niistä, näistä ja joistakin muista selitettävissä olevista syistä. Yksi ainoa oikea rikollinen oli kuitenkin löytynyt. Tämä asiassa haastateltu koulutettava oli saanut tuomion kunnianloukkauksesta.

Kannattaa siis harkita tarkkaan, ennen kuin tekee ilmiannon mistään asiasta. Erityisesti on syytä varoa ilmiantamasta viranomaisia, elinkeinoelämää tai muuta valtiovallan erityisessä suosiossa olevaa tahoa. Silloin käy poikkeuksetta huonosti. Totta kai minä tiedän, että luvatta kuvaaminen toisen sikalassa on laitonta. Tiedän myös sen, että kunnianloukkaus on rikos. Se minua kuitenkin ihmetyttää, miten näissä tapauksissa ainoat rikolliset ovat juuri nämä ilmiantajat. Heidän tekemänsä paljastukset jotenkin lakaistaan maton alle ja unohdetaan, korkeintaan jossain selvityksessä todetaan pieniä anteeksiannettavia laiminlyöntejä mahdollisesti tapahtuneen.

Jos nyt kuitenkin tunnette voittamatonta kiusausta tehdä ilmianto, niin varoitan myös ilmiantamasta naapuria ilman selvää näyttöä rikoksesta. Siitä seuraa syyte perättömästä ilmiannosta, eikä se ole leikkiä. Nykyisin on kuitenkin yksi turvallinen ilmiannon muoto: ilmianna tupakoiva työtoverisi tai naapurisi. Nykyään monet työpaikat ovat julistautuneet savuttomiksi, joten työajalla salaa tupakalla käyvä työtoveri pilaa ilman, alentaa tuottavuutta, teettää omat työnsä toisilla ja murentaa työpaikan ilmapiirin. Hänen ilmiantamisensa on paitsi turvallista, niin myös kansanterveydellisesti valistunutta. Ja siinä saa tuntea ilmiantamisen vilpitöntä riemua.

Myös tupakoivan naapurin elämän voi tehdä sietämättömäksi vaatimalla vaikkapa taloyhtiön kokouksessa parveketupakoinnin ehdotonta kieltämistä. Lisäksi voi aina vaatia, että ulko-ovelta tupakkapaikalle on oltava vähintään viisi metriä. Ei ole mitään merkitystä sillä, että lain ja ennakkopäätösten mukaan koti- ja parveketupakointia ei voi kieltää. Viisi metriä ulko-oven ja tupakkapaikan välillä taas on pelkkä käsittämättömän sitkeässä istuva urbaanilegenda, jota laki ei tunne. Se perustuu erään virkamiehen vuosia sitten hatusta tempaisemaan arvioon televisiohaastattelussa, eikä siitä ole mitään mainintaa laissa eikä sen esitöissä. Nämä ovat kuitenkin sivuseikkoja, koska tupakoijat ovat aina väärässä ja heitä on kivaa ja turvallista ilmiantaa. Pienten ihmisten tulee siis riidellä keskenään eikä puuttua isoisten asioihin.