Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työelämän tasavertaiset sopimuskumppanit

Suomalaisen SOK:n omistama Viron Prisma sopi ennätysvauhdilla työntekijöidensä palkan alentamisesta 12-15 %. Kaikki tapahtui sopimalla tasavertaisten sopimuskumppaneiden kesken ja menettelyä tervehditään vastuullisena toimintana vallitsevassa taloustilanteessa. Tästä tulisi meilläkin ottaa oppia.

Viron lain mukaan työsopimuksessa on aina kaksi sopimusosapuolta ja sopimusta voidaan muuttaa vain molemminpuolisella suostumuksella. Käytännössä sopiminen tapahtuu siten, että työnantaja ”neuvottelee” jokaisen työntekijän kanssa erikseen antamalla tasan kaksi vaihtoehtoa: allekirjoita tai häivy. Tämä on mahdollista, koska maan työttömyysaste on 15 %, kollektiivisia työehtosopimuksia ei ole ja alle 10 % työntekijöistä kuuluu ammattiyhdistyksiin. Näissä olosuhteissa sopimusosapuolia ei ole kuin yksi: työnantaja.

Sama tulee tapahtumaan meilläkin ihan lähitulevaisuudessa. Työttömyysaste on jo lähellä Viron lukuja ja yhä suurempi osa työntekijöistä katsoo ay-liikkeen jotenkin ikävän vasemmistolaiseksi ja liittyy mieluummin  Loimaan kassaan, joka kyllä turvaa elannon työttömyystilanteessa, mutta jolta on turha pyytää vaikkapa lainopillista apua missään asiassa. Tupo on jo julistettu kuolleeksi ja haudattu riemunkiljaisuja päästellen. Kiljaisut tulivat tietenkin EK:n suunnasta. Nykyisin vallalla olevat alakohtaiset sopimukset ovat hyvää vauhtia muuttumassa työpaikkakohtaisiksi, ja sitten olemmekin siinä tilanteessa, että eräänä päivänä teidät kutsutaan kahdenkeskiseen ja ehdottoman tasavertaiseen neuvotteluun palkasta ja muista työsopimuksen ehdoista. Silloin viimeistään tulevat tutuiksi lauseet ”Ei ole pakko olla täällä töissä” ja ”Kuule, oven takana on tulijoita jonossa”.

Harjoitelkaaahan ajoissa nöyryyttä, tulette tarvitsemaan sitä taitoa.