Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yksi töppää, kaikki kärsivät

Jos oikeusministeriön valmistelema lakiehdotus toteutuu, niin jatkossa puoluetta voidaan rangaista yksittäisten jäsentensä rasistisista kommenteista. Siis puolue kokonaisuudessaan joutuu rikosoikeudelliseen vastuuseen yhden ainoan jäsenensä hölmöilystä. Tällainen suunnitelma vahvistaa aiempia epäilyksiäni siitä, että oikeusministeri Brax on jotenkin onnistunut suorittamaan oikeustieteellisen loppututkinnon ymmärtämättä yhtään mitään oikeusjärjestelmän perusteista. Sen takia hän halussaan suitsia yksittäisten poliittisten hörhöjen ylilyöntejä on tuomassa maahamme ihan uutta järjestelmää: kollektiivista rangaistusta.

Tämä rangaistusmuoto on ikävän tuttu jokaiselle varusmiespalvelunsa suorittaneelle. Armeijassa on kautta aikojen ollut tapana rangaista koko joukkoa sen yksittäisten jäsenten tahallisista tai tahattomista munauksista. Rangaistuksen kasvatuksellinen vaikutus perustuu ryhmän sisäisen kurin ja kontrollin voimistamiseen. Jokainen on veljensä vartija, koska on vastuussa myös hänen teoistaan. Armeijan slangilla ilmaistuna: yksi töppää, kaikki kärsivät.

Rikoslainsäädäntö kuitenkin lähtee siitä yksinkertaisesta periaatteesta, että jokainen vastaa vain omista tekemisistään. Myös organisaatio voidaan tuomita rangaistukseen, mutta vain organisaationa tekemästään rikoksesta. Jos organisaation yksittäinen jäsen syyllistyy rikokseen, hän vastaa siitä itse, mutta jos organisaatio kokonaisuudessaan on rikoksen takana, rangaistaan organisaatiota. Jos puolue puolueena esittää rasistisen kommentin, rangaistaan koko puoluetta, mutta jos sen yksittäinen jäsen tekee saman, rangaistaan vain häntä. Tähän siis halutaan muutos.

Rasismia vastaan taisteleminen on kannatettava asia, mutta nyt siihen ruvetaan käyttämään ihan väärää keinoa. Hyvän asian nimissä tapahtuva kollektiivirangaistuksen ujuttaminen lainsäädäntöömme avaa huikeita tulevaisuudennäkyjä. Kun itse periaate on kerran saatettu voimaan, on sitä helppo laajentaa uusille aloille. Ehkäpä tulevaisuudessa yksittäisen urheilijan nakkikioskitappelusta rangaistaan hänen urheiluseuraansa, koska se ei ole pitänyt kasvattiaan kaidalla tiellä. Tai palataan saman tien ikivanhaan sukujärjestelmään, jonka mukaan koko suku on vastuussa sen yksittäisen jäsenen rikoksesta. Nämä esimerkit kuulostavat järjettömiltä, mutta eivät ole yhtään sen kummallisempia kuin oikeusministeriön nyt suunnittelema lainmuutos. Periaate on ihan sama, koko yhteisö on vastuussa yksilön teosta.

Jään mielenkiinnolla odottelemaan uusia oikeusministeriön neronleimauksia. Kreikan tukipaketin yhteydessä käyty keskustelu antoi ymmärtää, että opposition harjoittama hallituksen esityksen vastustus hipoi maanpetturuutta. Ehkä kohta saamme lakiesityksen, jonka mukaan hallituksen arvosteleminen on kiellettyä.