Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Palvelusetelillä paranee?

Maassamme otetaan ihan lähiaikoina käyttöön uusi terveydenhuollon palveluseteli, jota käytetään mm. leikkausjonojen purkamiseen. Ensimmäisenä sen ottaa käyttöön Kuusamo jo kesäkuun aikana. Periaate on hyvin yksinkertainen: kunta antaa terveydenhuollon asiakkaalle palvelusetelin, jolla kunta lupaa maksaa vaikkapa leikkauskustannukset missä tahansa asiakkaan valitsemassa minkä tahansa yksityisen palveluntuottajan sairaalassa. Leikkausjonojen luvatussa maassa tämä kuulostaa erinomaiselta ajatukselta. Vaan onko se?

Tarkempi tarkastelu osoittaa, että kyseessä on taas vain uusi keino ohjata yhteiskunnan rahoja eli verorahojamme yksityisille palveluntarjoajille. Leikkausjonoja ei pureta julkisen terveydenhuollon lisärahoituksella, vaan asiakkaat ohjataan suoraan yksityisiin sairaaloihin yhteiskunnan tuella. Tämä on täysin harkittu poliittinen ja idologinen valinta, ei suinkaan mikään pakko.

Tässä vaiheessa joku lukija jo ärähtää, että eikö se ole ihan se ja sama sen kaihileikkauspotilaan kannalta, leikataanko hänet julkisessa vai yksityisessä sairaalassa, kun se kuitenkin tapahtuu yhteiskunnan varoilla? Muuten olisikin, mutta palveluseteliin sisältyy 25 %:n omavastuuosuus kustannuksista. Näin avataan taas yksi uusi ohituskaista niille, joilla on rahaa. Jo tähän asti hyvätuloiset ovat voineet ostaa palvelunsa yksityisiltä Kelan suosiollisella tuella, mutta nyt sama mahdollisuus avautuu myös vähemmän hyvätuloisille, joilla kuitenkin on jonkin verran rahaa. Kaikkein osattomimmat jäävät osattomiksi myös palvelusetelin eduista, koska heillä ei ole sitä 25 %:n omavastuuosuutta.

Voisikohan sosiaalitoimi tulla avuksi? Sitä minä en tiedä, eikä sitä tiedä vielä tässä vaiheessa kukaan muukaan. Epäilen kuitenkin, että ei tule sosiaalitoimi avuksi, koska vaikka leikkausjonot jonkin verran palvelusetelillä lyhenevätkin, niin eivät ne silti mihinkään katoa. Niinpä se köyhin väestönosa saa rauhassa sokeutua, rampautua, tukehtua ja kuolla sydänvaivoihinsa leikkausvuoroa odotellessaan, koska heillä ei ole sitä vaadittavaa 25 %:n omavastuuosuutta. Mutta heidän sairautensa onkin heidän omaa syytään, kuten ministeri Risikko on todennut. He hankkivat tahallaan kroonisia sairauksia polttamalla tupakkaa eivätkä edes hakeudu hoitoon kuten parempi väki. Kuolkoot.