Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Paikallislehden puolueettomuus

Pohjoiskarjalaisessa Juuan kunnassa ei kannata valittaa kunnan tekemistä päätöksistä edes laillisuusperustein, ellei halua joutua puolueettoman paikallislehden Vaarojen Sanomien pilkkaamaksi. Tänään pääkirjoituksessa ivattiin sekä entistä kunnanjohtajaa että keskustan valtuutettua, joka on myös kirkkovaltuuston puheenjohtaja. Nämä molemmat olivat tehneet laillisuusvalituksen kunnan taannoisista varikkoalueiden kauppoja koskevista päätöksistä vedoten mm. asioiden puutteelliseen valmisteluun.

Pääkirjoituksen mukaan nämä valittajat ovat välillä Pilli ja Pulla, välillä taas timpuri ja apupoika. Tämä valtuutettu on ammatiltaan kirvesmies, joten entinen kunnanjohtaja on lehden mukaan valitusasiassa hänen apupoikansa. Yhdessä nämä kaksi lyövät kapuloita kunnan rattaisiin ihan turhaan, vaikka asioiden valmistelussa saattaakin olla parannettavaa. Lopuksi päätoimittaja suoraan syyttää valtuutettua epärehellisyydestä ja omaneduntavoittelusta. Hänen pitäisi kuulemma kirkkovaltuuston puheenjohtajana keskittyä enemmän siihen, miten seurakunnan urakkasopimuksia tehdään tai ei tehdä, koska mies on kuulemma itse jo pitkään toiminut seurakunnan ”hovikirvesmiehenä”.

Ainakin päätoimittaja on oppinut oman läksynsä: kunnan toimintaa ei arvostella. Tultuaan päätoimittajaksi noin vuosi sitten hän julkaisi muutaman jopa kriittisesti kunnan päätöksiä käsittelevän kirjoituksen. Hänelle on nähtävästi sen jälkeen pidetty oppitunteja oikeista käytöstavoista. Ellei puhuttelua ole pidetty, on hän ihan omin päin oivaltanut, kenen lauluja hänen on laulettava. Epäilyksen varjo ja suoranainen ivaaminen kohdistetaan kunnan päätöksistä laillisesti ja asianmukaisesti valittajiin. Tämä nöyryys johtuu tietenkin siitä, että kunnanhallituksen puheenjohtaja on myös paikallislehteä julkaisevan Juuka-seuran puheenjohtaja. Tämä yhdistelmä, jolla Juuassa on jo pitkät perinteet, lienee ainutlaatuinen koko maassa.

Tästä holtittomasta pääkirjoituksesta saattaa päätoimittajalle koitua vielä ikäviä seurauksia. On ihan selvää, että entinen kunnanjohtaja sanavalmiina miehenä ei niele loukkausta hiljaa. Ja jos minä olisin tämän valtuutetun asemassa, tekisin asiassa rikosimoituksen kunnianloukkauksesta. Pääkirjoituksessa nimittäin ihan suoraan annetaan ymmärtää hänen syyllistyneen vilpiliseen menettelyyn seurakunnan luottamustoimessa. Kyllä päätoimittajan pitäisi ymmärtää, että tällaisia syytteitä ei heitellä ihan ohimennen.

Päätoimittaja kantaa itse vastuunsa kirjoituksistaan, joten mitäpä minä siitä murehtimaan. Ellei hän kuitenkaan ymmärrä edes alkeita kuntalaisen valitusoikeudesta, olisi varmaan syytä kirjoitella vain harmittomista kylätapahtumista.