Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sanomalehtikatsaus

Päivän sanomalehdet olivat taas kerran opettavaista luettavaa. Venäläismies yritti tuoda oman maansa liikenne- ja lahjontakulttuurin myös Suomeen. Joensuussa ylinopeuden takia pysäytetty mies yritti ihan luontevasti lahjoa poliisipartion satasen setelillä. Kun raha ei kelvannut, hän antoi koko lompakkonsa ja pyysi ottamaan sieltä tarvittavan summan. Kun paikalle kutsuttiin toinenkin partio, jatkoi mies edelleen samalla linjalla, yritti lahjoa heidätkin ja selitti, että tämähän on ihan normaali käytäntö Venäjällä. Että miten ihmeen paljon se Suomessa maksaa ja monelleko partiolle sitä rahaa pitää oikein antaa? Miesparka ei ollut ymmärtänyt, että meillä lahjonta on toisenlaista. Rahaa ei anneta pikkuvirkamiehille, vaan poliittisille päättäjille Hyvä Veli-verkoston kautta. Kalliiksi tulee tämä oppitunti.

Ulkoministeri Stubb kävi Afganistanissa poseeraamassa kypärä päässä ja luotiliivit päällä ihan kuten suuremmat valtiomiehet ennen häntä. Näkyy olevan ihan selvä tosiasia, että jokainen poliitikko haluaa olla myös sotapäällikkö.

Perloksen konkurssiasiassa Hovioikeus tuomitsi kaksi toimitusjohtajaa ja hallituksen puheenjohtajan tiedotusrikoksesta. Merkille pantavaa on, että hallituksen jäseniä vastaan nostetut syytteet kaatuivat. Hallitus ei nimittäin koskaan tiennyt yhtään mitään yhtiön asioista, ja niinpä mm. Mikael Lilius pääsi pälkähästä. Pistää ihmettelemään, miksi näille hallitusten kovapalkkaisille jäsenille yleensä maksetaan isoa palkkaa vastuun kantamisesta, kuten virallinen termi kuuluu? Tiukan paikan tullen he todistettavasti eivät tiedä mitään yhtiön asioista eivätkä koskaan ole tehneet yhtään mitään päätöksiä. Koristeenako he vain ovat? Heidän erilaisten yritysten hallituspaikkansa näyttävät olevan eräänlaisia läänityksiä tulojen maksimoimiseksi. Sääty-yhteiskunnassa kuningas lahjoitti palkkioksi kokonaisia alueita, joiden verotulot lääninherra sai pitää itsellään. Nykyisin sama palkitseminen hoidetaan rahakkaina hallituspaikkoina.

Viro alkaa olla eurokunnossa. Työttömyys on huippulukemissa ja kuluttajahinnat ovat puolessa vuodessa nousseet 10 %. Ensi vuoden alusta lähtien rahaliitolla on taas uusi jäsenvaltio, jonne rahaa joudutaan kaataamaan saavikaupalla. Tätä Virossa odotetaan kieli pitkällä.

Ben Zyskowicz on antanut populistiselta haiskahtavan lausunnon, jota hiukan ihmettelen tältä demareita rasisteiksi haukkuneelta kokoomuslaiselta. Hän on sitä mieltä, että Suomen lakia ei pidä muuttaa parin ulkomaalaisen mummon takia inhimillisemmäksi. Jos lakia muutetaan, saamme varsinaisen mummo-ongelman, kun lähialueilta alkaa vyöryä sairaita vanhuksia meidän elätettäväksemme ja kustannuksellamme hoidettaviksi. Tähän lehden mitättömään pikku-uutiseen sietäisi poliittisten vastustajien puuttua. Kun Jutta Urpilainen käytti vanhaa sanontaa ”Maassa maan tavalla”, nousi hirmuinen huuto ja varsinkin oikeisto leimasi hänet rasistiksi. Ymmärtäähän tämän, Zyskowiczin mielestä halpaa työvoimaa pitää maahan saada esteettömästi. mutta vaivaisilta muoreilta on tie nostettava pystyyn. Inhimillisyys ei tässä tapauksessa kuulu hänen sanavarastoonsa.

Olisi sanomalehdissä paljon muutakin luettavaa, mutta lukekaa itse loput. Mutta tehkää se ajatuksella.