Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Fantastinen Katainen

Kokoomuksen viikonlopun puoluekokous antoi hyviä vihjeitä siitä, mitä on seuraavien vaalien jälkeen odotettavissa. Kannatuslukujen perusteella näyttää selvältä, että ensi keväänä pääministerin nimi on Katainen. Tämä kansansuosio ihmetyttää minua erityisesti siksi, että vielä syksyllä 2008 maailman parhaaksi valtiovarainministeriksi valittu Katainen ennakoi tulevan laman menevä Suomen ohitse hipaisemattakaan meitä. Sen jälkeen on vajaassa kahdessa vuodessa onnistuttu ajamaan kaikkien aikojen paras talous ihan pohjalukemiin. Tilanne on niin hälyttävä, että viime maanantaina 7.6. maassamme kävi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n delegaatio uhkailemassa. Heidän viestinsä oli, että elleivät otteet tiukkene, tulee IMF puuttumaan omilla toimillaan maan talouteen. Eräs IMF:n jäsen sanoi haastattelussa, että erityisesti työkyvyttömyyseläkkeitä on Suomessa myönnetty aivan liikaa. Ei mennyt kuin tasan kaksi päivää, kun Katainen toisti papukaijana samaa. Hän sanoi, että työurien pidentämisen kannalta on puututtava kovalla kädellä nykyiseen työkyvyttömyyseläkkeiden liian suureen määrään. Minä olen aina luullut, että työkyvyttömyys on lääkäreiden toteama terveydentila, mutta nykymaailmassa tämä luulo on vanhentunut. IMF ja Kokoomus määräävät työkyvyttömät ihmeparanemaan.

Viikonloppuna Katainen paljasti persoonallisen käsityksensä demokratiasta. Puoluekokousväki äänesti pakkoruotsin poistamisen otettavaksi puolueohjelmaan, mutta Katainen ei tätä päätöstä hyväksynyt. Puheenjohtajana hän tulkitsi äänestystuloksen tarkoittavan jotain ihan muuta.

Aiemmin Kokoomus on julistanut vastakkainasettelun ajan olevan ohi. Viikonlopun tapahtumien perusteella se tarkoittaa sitä, että kaikkien on oltava samaa mieltä kuin Katainen, jolloin mitään vastakkainasettelua ei tietenkään ole. Hän nimittäin sanoi, että ne, jotka vastustavat työurien pidentämistä, tuottavuusohjelmaa ja talouskasvua vauhdittavia verouudistuksia, ajavat maata veronkorotuksiin ja menoleikkauksiin. Ellei tämä ole vastakkainasettelua, niin sitten en tiedä mikä sitä on.

Pankaapa mieleenne seuraavat sanat, sillä niitä tulette kuulemaan lähiaikoina paljon. Varmuuuden vuoksi selitän jo nyt niiden sisällön, ettei tule yllätyksiä.

Veronalennus, verouudistus. Nämä tarkoittavat sitä, että progressiivisia veroja tullaan edelleen alentamaan, jolloin kaikkein rikkaimmat hyötyvät kaikkein eniten. Kulutus- ja ympäristöverotusta tullaan kiristämään, jolloin lähestytään tasaveroa. Kokoomuksen mielestä tämä on tasapuolista, koska rikas ja köyhä maksavat veroa saman verran. Verokeskustelussa spekuloidaan myös voimakkaasti mahdollisilla uusilla veroilla, jotka sitten näyttävästi torjutaan. Niitä veroja ei ollut koskaan tarkoituskaan säätää, mutta se on sivuseikka.

Maksujen ajantasaistaminen.Tämä tarkoittaa yksiselitteisesti kaikkien maksujen korottamista ja uusien palveluiden tulemista maksullisiksi. Nämäkin uudistukset ovat tasapuolisia samasta syystä, köyhä ja rikas maksavat saman verran.

Säästö, järkiperäistäminen, byrokratian poisto, valtion tuottavuusohjelma. Kaikki yhteiskunnan avaintoiminnot tullaan ulkoistamaan ja yksityistämään ja ne tulevat myös maksullisiksi. Edellisten kuurien jälkeen vielä jäljellä oleva yhteiskunnan omaisuus tullaan myymään kansainvälisille pääomasijoittajille. Erilaisia kokeiluja yhteiskunnan hoidettaville aloille, kuten terveydenhuoltoon, tullaan lisäämään. Tästä on jo hyvänä esimerkkinä terveydenhoidon palveluseteli. Kaikki mahdollinen tullaan määräämään maksulliseksi, viime aikoina on jo kovasti puhuttu yliopisto-opintojen maksullisuudesta. Kohta myös lukion ja peruskoulun maksullisuus tulevat ajankohtaisiksi.

Turvallisuuspolitiikka, ulkoiset uhat. Natoon tullaan liittymään heti, kun se on mahdollista ilman kansan suurta vastustusta, tai jopa siitä huolimatta. Katainen tosin sanoi, että ainakaan seitsemään vuoteen siihen ei ole tarvetta, mutta tätä ei pidä ottaa tosissaan. Liittymistä valmistellaan entiseen tapaan hankkimalla kaikki puolustuskalusto jo valmiiksi Naton kanssa yhteensopivaksi. Näin on tehty jo kauan.

Miksi sitten Kokoomus on niin suosittu? Miksi erityisesti nuoret ihastuvat mainostoimistossa laadittuihin fantastisiin Toivo-ohjelmiin? Pari vuotta sitten tv-haastattelussa eräs nuori tyttö vilpittömän ihastuneena hehkutti: ”Kun sä oot kokoomusnuori, niin sä voit juoda skumppaa eikä sun tartte kahlita ittees kettingillä puuhun kii.”