Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Harkinnanvarainen lainkuuliaisuus

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka julkisti tänään päätöksensä, jonka mukaan Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Taisto Turunen oli esteellinen valmistelemaan hallituksen esitystä ydinenergiapäätöksissä. Turunen istui asiassa kahdella tuolilla. Ensin hän Imatran Voiman nimissä oli laatimassa hakemusta lisäydinvoiman rakentamiseksi ja sitten hän valmisteli samaa asiaa ministeriössä. Hän siis toimi valmistelijana omassa asiassaan. Ei tarvitsisi olla juristi huomatakseen, että tässä hommassa jokin haisee tosi pahalle. Itse asiassa iäkäs äitini ymmärsi kansakoulupohjalta heti, että kukaan ei voi eikä saa olla samassa asiassa sekä hakijana että valmistelijana. Siksi tuntuukin kahta oudommalta, että ylijohtaja Turunen ei itse huomannut toiminnassaan mitään outoa. Tällainen käytös kertoo joko ylimielisestä piittaamattomuudesta tai olemattomasta ammattitaidosta. Pahimmassa tapauksessa on kyse molemmista.

Vielä oudompi on pääministeri Vanhasen tuoreeltaan antama kommentti. Hän ilmoitti, että ei aio vetää pois hallituksen esitystä, koska valmistelijan osuus ei ollut merkittävä, vaan kyse on hallituksen esityksestä. Lisäksi Turusen jääviys ei kuulemma haittaa mitään eikä ketään, vaan asia etenee päätettäväksi.

Minua haittaa. Menettely on vastoin Suomen lakia ja siksi se haittaa minua Suomen lainkuuliaisena kansalaisena. Hallinnon lainalaisuuden periaate edellyttää, että kaikissa virkatoimissa noudatetaan lakia. Esteellisyyssäännöstö on voimassaolevaa pakottavaa oikeutta, eikä siitä lipsuta, jos sen noudattaminen ei satu huvittamaan. Minua loukkaa myös Vanhasen ylimielinen asenne. Hänen puheensa valmistelijan osuuden vähäisyydestä on täyttä puppua. Ydinvoimalapäätökset vaativat niin paljon taustavalmistelua, että Vanhanen itse tai kukaan muukaan ministeri ei sitä puhdetyönään ole kyennyt tekemään. Yleensäkin valmistelijoilla on hallinnossa poikkeuksellinen keskeinen asema. Valmistelija pystyy omilla valinnoillaan vaikuttamaan ulkopuoliselle käsittämättömän paljon itse päätökseen. Siksi hänen puolueettomuuteensa on voitava ehdottomasti luottaa.

Ainoa lainmukainen toimi on vetää tässä vaiheessa koko esitys pois ja valmistella se uudelleen aivan alusta lähtien ja taatusti puolueettomasti. Muuten hallitus antaa vaarallisen esimerkin koko kansalle: lakia noudatetaan, jos se sattuu sopimaan kulloisiinkin tarkoitusperiin. Ellei laki satu miellyttämään tai sitä tuli jo epähuomiossa rikottua, ei se haittaa mitään. Viedään silti asia loppuun. Täsmälleen samalla periaatteella kunnan rakennustarkastaja voisi valmistella lautakunnan päätettäväksi oman rantasaunansa rakennusluvan teidän tontillenne, eikä se haittaisi mitään. Eihän?