Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kiskonnan tapainen työsyrjintä III

Nokian ja Elcoteqin tehtailla Kiinassa työläiset painavat liukuhihnalla yksitoikkoista työtään 12-tuntista työpäivää kuutena päivänä viikossa, kirjoitti Helsingin Sanomat. Artikkeli näytti olevan suomalaisen elinkeinoelämän tilaustyö, koska jutun mukaan työolot tehtailla ovat aivan ihanat. Ne ovat niin mahtavat, että työntekijät pitkistä työpäivistään huolimatta suorastaan himoitsevat ylitöitä. Lienee totta, että suomalaisyritysten tehtaissa työntekijöitä ei ruoskita, kuten joissakin muissa hikipajoissa tehdään. Mutta olisikohan palkan määrällä kuitenkin jotain tekemistä hurjien työhalujen kanssa? Tehdastyöläisen palkka on nimittäin vain noin 100 euroa kuukaudessa. Ja tässä vaiheessa on aivan turha puhua paikallisesta hintatasosta, koska palkka siihenkin verrattuna on alhainen.

Suomessa elinkeinoelämän johto on useaan otteeseen julistanut, että suomalainen työ on aivan liian kallista. Ehkäpä Kiinan malli on tulevaisuuden visio myös meillä. Näin ainakin tällainen kerettiläinen voisi päätellä kuunnellessaan puheita työperäisen maahanmuuton tuntuvasta lisäämisestä.

Lehtitietojen mukaan ainakin puolet suomalaisista marjatiloista rikkoo jo nyt Suomen lainsäädäntöä ja suomalaisia sopimuksia ulkomaalaisten marjanpoimijoiden kohdalla. Puutteita on ainakin palkoissa, työajoissa, majoituksessa ja työterveyshuollossa. Kuten eräs ulkomaalaisia joka kesä palkkaava marjanviljelijä kerran sanoi ihan suoraan: ”Miksi minä palkkaisin kalliilla hinnalla suomalaisia nuoria laiskottelemaan ja vaatimaan oikeuksiaan, kun ”nuo” tekevät paljon halvemmalla, eivätkä kitise mistään?”

Siinä koko asian ydin on kiteytettynä: ”nuo” tekevät halvalla eivätkä valita. Elinkeinoelämä tosin väittää, että maan lainsäädäntöä ja sopimuksia noudatetaan, mutta tätä ei usko enää kukaan. Ja jos joku uskoo, niin hänelle totean Pentti Haanpään sanoin: ”Kansa on aivan ylimaallisen tyhmää uskoessaan kaiken mitä sille uskotellaan.” Varmuuden vuoksi valtion tuottavuusohjelman nimissä työsuojelun resursseja pienennetään koko ajan. Näin ongelmat eivät pääse ikävästi näkymään. Meille halutaan luoda kahdet työmarkkinat, vaikka sitä ei virallisesti voi myöntää.

Oma lukunsa ja oma lempiaiheeni on työvoimaviranomaisten avulla harjoitettava kiskonnan tapainen työsyrjintä. Tällä orjatyöllä on monta nimeä: työllisyyskoulutus, työelämään tutustuminen, työharjoittelu, työelämävalmennuskoulutus… Jos joku ei vielä tiedä, mitä tämä tarkoittaa, niin minäpä kerron.

Työtön nuori ja nykyisin myös aikuinen pitkäaikaistyötön ohjataan kurssin kautta tai suoraan johonkin yritykseen tekemään työtä ilman palkkaa. Korvaukseksi hän työpanoksestaan saa työmarkkinatuen eli noin 400 euroa kuukaudessa sekä joka työpäivältä 9 euroa ruokarahaa. Jos joku palkkaisi suoraan työntekijän tällaisella palkalla, hän joutuisi välittömästi oikeuteen kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä ja saisi varmasti rangaistuksen. Kun sama tehdään TE-toimiston välityksellä, on kaikki täysin laillista ja jopa toivottavaa. Myös Työministeriön pyrkimykset puuttua tehokkaammin nuorisotyöttömyyteen perustuvat juuri tähän palkattomuusajatteluun.

Nyt ministeriö on ihan itse päättänyt selvittää, onko järjestelmässä mahdolliseti väärinkäytöksiä. Jokainen vähänkin järkeään käyttävä pystyy heti sanomaan, että tietenkin on. Koko järjestelmä perustuu väärinkäytöksiin ja hyväksikäyttöön. Kukaan tolkuissaan oleva työnantaja ei palkkaa ketään työelämään tutustujaa vakituiseksi ja maksa hänelle sopimusten mukaista palkkaa, koska oven takana on jonossa uusia hyväksikäytettäviä. Ministeriön oma selvitys tulee olemaan yhtä tyhjän kanssa. Minä ennustan, että loppuraportin mukaan joitain yksittäisiä väärinkäytöksiä on havaittu, mutta järjestelmä kokonaisuudessaan toimii hyvin ja tarkoituksenmukaisesti. Näin minä kirjoittaisin, jos omasta työstäni tekisin selvityksen.

Odotan edelleenkin, että joku työelämävalmennuskoulutuksessa oleva tekisi rikosilmoituksen kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä harjoittelupaikkansa työnantajaa vastaan ja TE-toimistoa vastaan avunannosta rikokseen. Lupaan ruveta asiassa oikeudenkäyntiavustajaksi palkatta, jos asia etenee oikeuteen asti. Ei se kyllä etene, koska tässä tapauksessa muuten laiton menettely on laillista.