Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vuoret järkkyivät ja syntyi vikisevä hiiri

Puolisen vuotta sitten hallitus asetti ns. Hetemäen työryhmän pohtimaan verouudistusta. Siitä lähtien keneltäkään ministeriltä on ollut ihan turha kysyä verotuksen tulevaisuudensuunnitelmista yhtään mitään, koska vastaukseksi on aina annettu Hetemäen työryhmän tulevat ehdotukset. ”Parhaillaan työtä tekevä Hetemäen työryhmä tulee ehdottamaan suuntaviivoja tuleviin verouudistuksiin.” ”Odotamme Hetemäen työryhmän ehdotuksia, jonka jälkeen tulemme esittämään eduskunnalle hallituksen esityksen veroratkaisuiksi”. Eikö kuulostakin tutulta?

Hetemäen työryhmän istuminen ei kuitenkaan millään tavalla vaikuttanut päätöksiin, joilla tavallisen kuluttajan asemaa heikennetään. Heinäkuun alussa mm. ruuan ja sähkön arvonlisävero nousevat yhden prosenttiyksikön. Ruuan arvonlisäveroksi tulee 13 % ja sähkön 23 %. Näistä ei kuitenkaan puhuta, vaan koko asia hautautuu keskusteluun siitä, koituuko samaan aikaan voimaan tuleva ravintolaruokaa koskeva arvonlisäveron alennus kuluttajan hyödyksi. Kuitenkin totuus on, että ravintolassa ei ole kenenkään pakko käydä syömässä, mutta kaupasta ruokaa on ostettava. Samoin sähkö on jokaiselle välttämätöntä. Olennainen hämärtyy, kun pidetään kovaa meteliä epäolennaisesta.

Näiden ns. kulutusverojen puolustajat sanovat aina, että on oikeudenmukaista ja tasapuolista, että verotetaan kulutuksen mukaan. Siinä mielessä he ovat oikeassa, että rikkaalla on varaa kuluttaa enemmän, joten hän myös maksaa enemmän veroja kulutuksestaan. Tällöin kuitenkin unohtuu, että myös köyhä maksaa kulutuksestaan saman verran. Sähkön arvonlisävero on sentilleen yhtä suuri, keittipä sillä sähköllä kahvinsa rikas tai köyhä. Köyhän kukkarossa se vain tuntuu enemmän.

Nyt Hetemäen työryhmä on raottanut salaisuuksien verhoa ja kertonut huikeista uudistussuunnnitelmistaan. Ensimmäinen reaktioni oli kyyninen hymähdys, että tuonko takia on kannattanut istua kuukausitolkulla? Työryhmä esittää, että pääomaveroa nostetaan huikeat 2 prosenttiyksikköä, jolloin vero olisi 30 %. Hetemäen itsensä mukaan tämä hillitsee huomattavasti haluja siirtää työtuloja pääomatuloiksi. Minä en pystyisi kertomaan tällaista roskaa vakavalla naamalla. Jokainen ymmärtää, että jos palkasta maksettava vero on 38 %, niin sama palkka kannattaa edelleenkin ottaa vain 30 %:lla verotettuna pääomatulona. Näin varmistetaan se, että ne harvat, jotka voivat yhtiöittää oman työnsä, tekevät sen jatkossakin.

Toinen merkittävä linjaus on kulutuksen verottaminen. Ei riitä, että se on tasapuolista, vaan nykyisin se kuulemma säästää myös luonnonvaroja, puhdistaa ilmaa ja estää ilmastonmuutoksen. Tähän voitte itse lisätä kaikkea muuta muodikasta hölynpölyä ihan oman mielenne mukaan, niin aina menee oikein.

Päättäjien piiloutuminen erilaisten työryhmien ja selvitysmiesten selän taakse on merkillinen vitsaus. Ministerimme eivät siis kyenneet tai uskaltaneet omin päin tehdä näitä pieniä verosäätöjä, vaan he tarvitsevat työryhmän tuekseen. Ja työryhmälle he antoivat tarkat ohjeet, mihin suuntaan ehdotusten on kallistuttava.