Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kiskonnan tapainen työsyrjintä IV

Työelämävalmennus tarkoittaa palkatonta, pelkällä työmarkkinatuella tehtävää täysipainoista työtä. Jos joku ei vielä satu tuntemaan minun mielipidettäni asiasta, niin minäpä kertaan sen. Väitän sen olevan laissa kiellettyä kiskonnan tapaista työsyrjintää. Siinä nimittäin samaa työtä tekevät ihmiset asetaan perusteettomasti aivan eri asemaan palkan suhteen: toisille maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja toisille ei makseta mitään.

Tämä toteutetaan valtiovallan aktiivisella avustuksella ja valmennettavien määrä on kasvussa. Vuosi sitten toukokuussa työelämävalmennettavia oli 11 400 ja viime toukokuussa jo 15 200. Koska asiasta on esitetty kritiikkiä, on Työministeriö päättänyt ihan itse selvittää järjestelmän toimivuutta ja mahdollisia epäkohtia. Selvitys valmistuu vasta syksyllä, mutta jo tämän päivän lehdestä saamme etumakua se tulevasta sisällöstä. Tutkimus tulee osoittamaan, että järjestelmä toimii hyvin, vaikka pieniä virheitä on sattunut.

Työministeri Anni Sinnemäki kehuu lehdessä, että järjestely on erinomainen. Sen avulla madalletaan työelämän kynnystä ja helpotetaan palkattomien valmennettavien palkkaamista oikeisiin töihin. Valmennusjakso on lyhyt ja sen tarkoitus on ohjata työnantaja palkkaamaan harjoittelija vakituiseksi. Ministerin puheet osoittavat, että hän ei tunne ollenkaan oman alansa lainsäädäntöä saati sitten työelämää, vaan on opetellut ulkoa edeltäjiensä käyttämän fraseologian.

Ministeri myöntää, että joitain väärinkäytöksiä on tullut ilmi. Ammattilainen on saattanut joutua tekemään valmennettavana oman alansa töitä palkatta. Tähän ei ministerin mukaan ole mikään pakko suostua, koska ketään ei voida pakottaa palkattomaan työhön. Ministeri unohtaa sanoa, että ketään ei siihen voida pakottaa, mutta kieltäytyjä menettää ihan varmasti työttömyysetuutensa. Se on nimittäin kirjattu lakiin ja TE-toimistot ja Kela soveltavat tätä lakia kirjaimellisesti.

Ministeri väittää myös, että työelämävalmennettavia ei anneta ihan mihin tahansa yrityksiin. Jos yritys irtisanoo, lomauttaa tai suorittaa työaikajärjestelyjä, ei valmennettavia sellaiseen yritykseen ohjata. Valmennus ei myöskään saa toimia epäreilun kilpailun välineenä ja antaa etua palkattoman työvoiman muodossa. Tämä on taas sitä samaa tosiasioita tuntemattoman höpötystä. Käytännössä irtisanomiset ja lomautukset eivät koskaan ole estäneet ilmaistyövoiman rekrytointia, itse asiassa ne päinvastoin kiihdyttävät sitä. Tämä johtuu taas siitä, että palkattomasta työvoimasta yritys saa väkisinkin merkittävän kilpailuedun.

Ministerin puheet kertovat joko täydellisestä tietämättömyydestä, tai sitten niillä on toinen tarkoitus. Niillä voidaan valmistella syksyllä ilmestyvän tutkimuksen tuloksia, jotka ovat näköjään jo selvillä, vaikka tutkimustyö on vasta aloitettu. Tämän oman toiminnan tutkimisen soisin yleistyvän muillakin aloilla, vaikkapa rikollisuuden tutkimuksessa. Tilastot kaunistuisivat kertaheitolla, jos epäillyt saisivat tutkia omat tekemisensä.