Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Harkinnanvarainen esteellisyys

Jos kansanedustajia koskisivat samat jääviyssäänökset kuin virkamiehiä, olisi moni heistä esteellinen käsittelemään ydinvoimalalupia. Nämä moraalisessa mielessä jäävit nimittäin istuvat ydinvoimaa ajavien yhtiöiden hallintoneuvostoissa ja siten mutkan kautta toimivat päättäjinä omassa asiassaan. Tämä ei kuitenkaan ihmetytä enää ketään, koska asian valmistelusta vastanneen virkamiehen on peräti oikeuskansleri todennut lain perusteella jääviksi. Silti tämän lainvastaisuuden ei anneta häiritä ketään eikä varsinkaan päätöksentekoa.

Tämä moraalinen ja juridinen rappio näyttää leviävän koko ajan, eikä se mikään ihme olekaan. Kun itse eduskunta näyttää tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeässä asiassa mallia, on muiden helppo toimia samalla tavalla. Tässä kaksi esimerkkiä uusimmista tapauksista.

Eduskunnan hallinto-osaston johtavat virkamiehet valmistelivat ja esittelivät päätettäväksi 20 %:n palkankorotukset itselleen. Korotus koskee vain muutamaa johtavaa virkamiestä, joten pistää ihmettelemään, eikö eduskunnan virkakoneistosta olisi löytynyt joku jäävitön valmistelija? Nähtävästi asiassa haluttiin pelata varman päälle, koska joku kateellinen korotuksista osattomaksi jäävä olisi saattanut valmistella asian toisin. Tätä asiaa ei eduskunnassa juurikaan ihmetellä, ja miksipä ihmeteltäisiinkään? Esteellisenä valmisteleminen on nähtävästi vakiintumassa uudeksi maan tavaksi.

Alko jakoi ylimääräisiä voittorahojaan alkoholihaittojen torjuntaan kuten laki edellyttää. Jättipotin sai Kauhajoen ammattikorkeakoulu, jonka virkavapaalla oleva vararehtori on peruspalveluministeri Paula Risikko. Rahanjaon valmisteli sattumoisin Risikon johtama ministeriö. Tässä ei nähdä mitään ongelmaa, koska kyseessä oli vain valmistelu, Risikko ei siihen itse osallistunut ja päätöksen teki Alko. Jos joku ei tässä kuviossa näe mitään moraalista ongelmaa, hänen täytyy olla sokea.

Takavuosina ministeri Suvi Lindén joutui eroamaan myönnettyään avustusta golfkerholle, joka osakas hän itse oli. Jos sama asia tapahtuisi nyt, koko juttu painettaisiin villaisella. Maan tapa on muuttunut sellaiseksi, että selvästi nähtävillä oleva esteellisyys ei enää vaikutakaan itse päätökseen. Ei pidä ihmetellä, että kansalaiset ovat vieraantuneet politiikasta ja kokevat sen pelkkänä omaneduntavoitteluna ja kähmintänä. Sitähän se näkyy olevan.