Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kadonnut ympäristöministeri

Paula Lehtomäen pitäisi olla ympäristöministeri, mutta hän on kadonnut kokonaan julkisuudesta. Viimeisen kerran hänestä kuultiin viime tammikuun puolivälissä, jolloin hän perhesyihin vedoten kieltäytyi Keskustan varmasta puheenjohtajuudesta ja sitä myötä pääministerin paikasta. Median mielenkiinto loppui kuin seinään, Lehtomäki on saanut rauhassa keskittyä antamaan aikaa lapsilleen. Eduskunnan kyselytunnilla hän kyllä istuu ministeriaitiossa, mutta mitkään asiat eivät näytä kuuluvan hänen toimialaansa. Energia-asioihin ja sitä myötä luonnonsuojeluun liittyviin kysymyksiin vastaa elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen. Eläintensuojeluasiat, erityisesti uhanalaista saimaannorppaa koskevat suojeluasiat kuuluvat jostain oudosta syystä maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle. Kansallispuistojen rakentaminen ei näytä enää kuuluvan kenellekään.

Lehtomäen on ihan aiheellisesti sanottu olevan kaikkien aikojen huonoin ympäristöministeri. Näkymättömyyden lisäksi hän on tullut myös mykäksi. Välinpitämätön asenne on tehnyt hänestä pelkän luonnonvarojen käyttöministerin. Muistutan mieliin vain muutamia asioita, johin ympäristöministerin olisi pitänyt ottaa lujasti kantaa, mikäli olisi halunnut hoitaa tehtävänsä edes välttävästi.

Vesilain uudistaminen. Vesilakia aiotaan uudistaa mm. siten, että ympäristöluvasta päättävän viranomaisen on kysyttävä valtakunnallisesti tärkeissä hankkeissa Valtioneuvoston kantaa ennen luvan myöntämistä tai myöntämättä jättämistä. Tällä muutoksella hallitus haluaa määrätä lupaviranomaisen kannan etukäteen ja samalla sitoa myös valitusviranomaiset noudattamaan samaa kantaa. Valitusviranomaiset ovat perustuslain mukaan riippumattomia tuomioistuimia, joihin ei mikään ulkopuolinen taho saa edes yrittää vaikuttaa. Tämä ei tunnu häiritsevän lain uudistajia eikä ympäristöministeriä. Koko uudistuksen tarkoitus on yrittää elvyttää taas kerran jo moneen kertaan tuomioistuimissa tapettu ja haudattu Vuotoksen tekoallas. Minä ennustan, että allashanke nousee kuolleista heti, kun lainmuutos on hyväksytty. Tämäntapaisia oireita on jo näkynyt.

Kansallispuistojen rakentaminen. Ylläksen kansallispuistoon rakennetaan uusi hotelli. Lain mukaan kansallispuistoihin ei rakenneta, mutta tätä hanketta varten lakiin tehtiin muutos. Meille luvattiin, että muutos koskee vain tätä yhtä poikkeustapausta, eikä minnekään muuanne rakenneta mitään. Nyt Kolille rakennetaan kuitenkin hotellin laajennusosaa juuri tämän saman lakiin tehdyn poikkeuksen nojalla. Sama on odotettavissa muuallakin, koska sitä vaatii hallinnon tasapuolisuus. Jos yksi saa luvan, niin se on myönnettävä muillekin samanlaisten edellytysten täyttyessä. Ympäristöministeri ei ole lausunut asiasta mitään sen jälkeen, kun hän tammikuussa vakuutteli Ylläksen olevan poikkeustapaus.

Saimaannorpan suojelemisen luulisi erityisesti kuuluvan ypäristöministerin toimialaan. Ei se kuitenkaan näköjään kuulu, koska tomera Sirkka-Liisa Anttila on alusta lähtien ottanut asian hoitaakseen. Jos kyseessä olisi kalastuselinkeinon ja luonnonsuojelun ristiriita, saattaisin ymmärtää paremmin maa- ja metsätalousministerin roolin. Ongelmana ovat kuitenkin muutamat omista eduistaan kynsin ja hampain kiinni pitävät vapaa-ajan kalastajat, joille harrastus ja yksityisomaisuuden suoja ovat tärkeämpiä kuin norpan uhkaava sukupuutto. Tähän joukkoon kuluu yksi keskustalainen kunnanjohtaja ja ilmeisesti muutkin ovat Anttilan kavereita. Onko nyt niin, että ympäristöministerillä ei oikeasti ole asiaan mitään sanottavaa, vai tuuppasiko Anttila tytön syrjään, jotta täti saa näyttää, miten hommat hoidetaan?

Olettaisin myös lisäydinvoiman rakentamispäätösten jollain lailla sivuavan ympäristöministerin toimialaa, mutta väärä on sekin luulo. Asia on kuulunut ja kuuluu vain elinkeinoministerille. Nyt kysynkin ihan oikeasti, mitä ympäristöministeri Lehtomäki oikein tekee, vai tekeekö hän mitään muuta kuin nauttii ministerinpalkkaa? Onko hallitus tarkoituksella ajanut koko ympäristöministeriön sivuraiteelle, jotta se voidaan lähitulevaisuudessa lakkauttaa?