Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Salaliitot ja maailmanloppu

Tiesittekö, että amerikkalainen suuryritys Halliburton yhdessä BP:n kanssa aiheutti tahallaan Meksikonlahden öljyvuodon? Tarkoituksena on evakuoida koko lahden rannikon asukkaat Halliburtonin USA:n hallituksen rahoin rakentamille leireille. Tai että H1N1 rokotteessa on elohopeaa, jolla on tarkoitus heikentää köyhien vastustuskykyä ja edistää heidän kuolemaansa maailmanlaajuisesti? Ja että kansainväliset suuryritykset aikovat viedä Suomen pohjaveden ja myydä sen vesipulasta kärsiville alueille? Tai että sammunut kaksoisaurinkomme Nibiru säteilee myrkyllisesti ja aiheuttaa maapallon napojen muutoksen ja vedenpaisumuksen? Hallitusten ja tähtitieteilijöiden salaliitto kylvää lentokoneista Lumenix-nimistä kemikaalia, joka tekee maan ja taivaan väliin peilin, jotta Nibiru ei meille näkyisi.

Kaiken tämän te tiedätte, jos olette seuranneet samoja nettisivuja kuin minä. Salaliittoteorioita on aina ollut ja on aina oleva. Myös ihan oikeita salaliittoja on oikeasti ollut, joten siinä mielessä aina on paikallaan varmuuden vuoksi epäillä salaliittoa. Muutenkin on terveellistä epäillä kaikkea meille syötettävää tietoa, koska tavaraa tungetaan joka tuutista valtavia määriä. Sen seulominen käy täydestä työstä, jos siihen tosissaan jaksaa paneutua.

Internet on parissa vuosikymmessä moninkertaistanut kaikenlaisen tiedon määrän. Tarjolla on valtavasti sekä asiallista että asiatonta tietoa, puhumattakaan sellaisesta, jota voi vain hämmästellä. Medialukutaito joutuu päivittäin lujille, joten kaikenlaiset hurmahenget ja helposti innostuvat yksilöt jatkavat tiedon levittämistä erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Halliburton on ihan oikeasti saanut kyseenalaista kunniaa mm. Irakin jälleenrakennuksessa. Sille annettiin valtavia urakoita suoraan USA:n hallituksen tilauksesta ns. profit guaranteed -sopimuksella. Yhtiölle taattiin tietty voitto, maksoipa urakka mitä tahansa, joten bisnes oli täysin riskitöntä. Ihan samalla tavalla yhtiö sai New Orleansinsta jälleenrakennusurakoita. Hallituksen apu kanavoitiin sen kautta, joten tavallisella omakotirakentajalla ei ollut mitään mahdollisuutta saada valtiolta apua muuten kuin yhtiön välityksellä. Näin toimivia yhtiöitä voi hyvällä syyllä epäillä salaliitosta, mutta minun ymmärrykseni ei riitä tajuamaan, miten joku voisi tahallaan aiheuttaa valtavan ympäristötuhon. En sentään usko edes suuryrityksiä niin moraalittomiksi, mutta tässä asiassa voin olla kyllä väärässäkin.

En myöskään usko minkään tahon haluavan tappaa tahallaan miljoonia ihmisiä, vaikka sellaistakin on lähihistoriassa tapahtunut. Asian uskomiseksi tarvitaan parempaa näyttöä kuin epämääräisten uutissivujen kirjoitukset, joiden mukaan jotkut tutkijat ovat jotakin mieltä. Tutkijaa tai tutkimusta ei yksilöidä saati sitten julkaista, jotta siihen voisi itse perehtyä.

Maamme pohjavedestä on ollut huolissaan mm. kansanedustaja Ylipaavalniemi. Jokainen voi kuitenkin halutessaan tutustua lainsäädäntöön, jolloin huomaa heti huolen olevan liioiteltua. Pohjavettä ei voi hyödyntää ihan huomaamatta ja ilman lupaa. Tosin toisin kuin monissa maissa, meillä maanomistaja ei omista pohjavettä. Hänellä on siihen vain vallintaoikeus, joka on omistusoikeutta heikompi. Yleinen etu syrjäyttää yksityisen edun, joten pohjavettä voidaan pumpata ilman maanomistajan suostumustakin. Tämä oikeus ei kuitenkaan ole rajaton jokamiehenoikeus, vaan vapaasti vettä voi nostaa alle 100 kuutiometriä vuorokaudessa. 100 – 250 kuutiometrin nostaminen vaatii ilmoituksen Aluehallintoviranomaiselle (AVI eli entinen lääninhallitus) ja yli 250 kuution pumppaamiseen vaaditaan AVI:n lupa. Tätä lupaa ei ole mikään pakko myöntää. Jo tästä nähdään, että kukaan ei voi huomaamatta viedä pohjavettämme ulkomaille.

Maailmanloppua on ennustettu niin kauan kuin ihmisillä on ollut kulttuuria ja uskontoa, mutta vieläkään se ei ole tullut. Epäilemättä se tulee joko huomenna tai viimeistään sitten, kun aurinko joskus sammuu. Jokaisella sukupolvella on omat synkät ennustajansa, ja minua on tähän ikään mennessä peloteltu aika monella uhkakuvalla. Jokainen viisikymppinen muistaa nämä samat uhkakuvat alkaen ydinsodan pelosta. Kuuban kriisin aikaan tämä sota oikeasti oli lähempänä kuin koskaan ennen tai sen jälkeen, mutta se onnistuttiin välttämään. Sen jälkeen onkin huolenaiheita riittänyt, mutta en jaksa niitä toistaa. Muistelkaa itse.

Jokainen meistä elää omassa todellisuudessaan, joten en väitä Nibirun katselijoiden tai kenenkään muun todellisuuden olevan sen huonompi kuin omani. Se on kuitenkin varmaa, että jos jollakulla on taipumusta huolestua maailmanlopusta, niin eväitä hänelle on tarjolla enemmän kuin millonkaan ennen. Niistä voi rakennella oman visionsa.