Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Puolueeton tutkija

Jakautunut persoonallisuus on yleinen ilmiö sekä politiikassa että tutkijayhteisöissä. Tämä ominaisuus ilmenee merkillisenä kykynä istua usealla eri tuolilla ja siitä huolimatta pitää asiat erillään. Mielipide muodostuu siis kulloisenkin tuolin mukaan, sitä ei muodosta tuolilla istuja.

Uusin tapaus on VTT:n energiaveroselvityksen tehnyt teknologiajohtaja Satu Helynen. Hän laati VTT:n lämmityspolttoaineiden energiaverotusta käsittelevän raportin, jonka perusteella hallitus antoi esityksensä verojen porrastamisesta. Selvitys päätyi ehdottamaan, että turvepolttoainetta ei verotettaisi ollenkaan. Näin siitä huolimatta, että sen päästöt ovat kivihiilen luokkaa.

Puolueettoman tutkimuksen tehnyt Helynen istuu myös kansainvälisen turveyhdistyksen hallituksessa. Englanninkielinen, mutta Suomessa rekisteröity yhdistys kertoo olevansa voittoa tavoittelematon tiedemaailman ja teollisuuden edustaja. Lisäksi viime vuoteen asti Helynen oli Suomen bioenergiayhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistys on tehnyt tiivistä yhteistyötä Turveteollisuusliiton ja Suomen turvetuottajat ry:n kanssa lobatessaan turpeen käytön edullisuutta kansanedustajille. Kansainvälinen turveyhdistys ja turpeen tuottajien etujärjestö Turveteollisuusliitto toimivat sattumoisin samassa osoitteessa. Yhteensattumia kerrakseen.

Viime viikolla VTT:n toimitusjohtaja jyrisi, että kaikki VTT:n tutkimkset ovat ehdottoman tosia, tieteellisiä ja puolueettomia. Jos joku talon sisällä on toista mieltä, niin hän saa lähteä. Tästä voidaan siis päätellä, että Helysen tekemä selvitys on ehdottoman puolueeton, vaikka se sattuukin suosimaan hänen omia intressejään. Tässä nyt vain tapahtui tällainen merkillinen tieteellinen yhteensattuma.

Jos VTT:n johtaja on oikeassa, kuten hän omien sanojensa mukaan ehdottomasti on, niin en löydä kuin yhden selityksen. Teknolgiajohtajalla on jakautunut persoonallisuus tai ainakin lokeroaivot. Eri asiat pysyvät ehdottomasti omissa lokeroissaan aina ja kaikissa tilanteissa.