Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tärkeysjärjestys

Tarinatalouden mannekiini Jari Sarasvuo sanoi tv-haastattelussa, että hänen mielestään tasavero on ainoa oikea tapa verottaa. Tasavero tarkoittaa tunnetusti sitä, että jokainen maksaa tuloistaan yhtä suuren prosenttiosuuden veroja tulojen määrästä riippumatta. Mitä paremmat tulot ihmisellä on, sitä varmemmin hän kannattaa tasaveroa.

Ensi vuoden budjettiesitys on jättiharppaus kohti tasaveroa. Valtion tuloverotus jätetään entiselleen, mutta kaikkia koskettavat verot, kuten kunnallisvero, arvonlisävero ja erityisesti energiavero nousevat tuntuvasti. Tasavero on niin selvä päämäärä, ettei edes valtiovarainministeri Katainen sitä eilen budjettikeskustelussa viitsinyt kiistää. Hän ohitti koko asian ja puhui vain vihreästä verouudistuksesta. Tulevaisuudessa kaikkein köyhin maksaa suhteessa vielä enemmän veroja kuin nyt.

Samaan aikaan valtiovarainministeriö suunnittelee kaikkien asumistukea saavien asuttamista kuntien ja yleishyödyllisten vuokra-asuntoyhtiöiden omistamiin asuntoihin. Tällainen keskittäminen kuulemma alentaisi asumistukimenoja tuntuvasti. Saattaapa olla, mutta samalla saataisiin kaikkein köyhin rupusakki kätevästi eristettyä omille asuntoalueilleen vartioitavaksi. Näin varmistettaisiin sosiaalisten ongelmien kasaantuminen ja slummien syntyminen, jolloin alueiden vartiointia olisi helppo lisätä. Mahdollinen levoton aines olisi sopivasti niputettu yhteen.

Nämä ovat kuitenkin pikkujuttuja, sillä eduskunta saa kohta purtavakseen todella tärkeän asian. Se on tietenkin alkoholimainonnan kiristäminen. Yli puolet kansanedustajista on allekirjoittanut aloitteen, jonka mukaan mielikuvilla tapahtuva alkoholimainonta on kiellettävä. Biletystä ja hauskanpitoa ei saa näyttää. Tässäpä on taas kerran sellainen asia, josta jokaisen edustajan sydämelle on kertynyt paljon sanottavaa. Tämä on asia, jolla pystyy hankkimaan näkyvyyttä ja painoarvoa juuri sopivasti ennen vaaleja. Odotan suurella mielenkiinnolla vauhdikkaita puheenvuoroja nuorisoa turmelevista mainoksista, joiden takia on pyyhitty verta kotiemme lattioilta. Nyt pääsee se muista asioista tietämättöminkin pätemään.