Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Homokeskustelun varjossa

Teilläkin oli varmaan eilen niin  kiire keskustella homojen asemasta ja kirkosta eroamisesta, että teiltä jäi huomaamatta eräs merkittävä verolinjaus, jonka Valtiovarainministeriön virkamies esitteli YLE:n uutisissa. Ainakin sanomalehdiltä asia jäi huomaamatta, mutta homokeskustelu kiihtyy ja kirkosta eronneiden määrää pohditaan tarkasti.

Niin tietysti oli tarkoituskin. Varmuuden vuoksi valtiovarainministeri ei kuitenkaan uskaltautunut itse kertomaan suunnitelmistaan, vaan laittoi lähettinsä asialle mahdollisesti ammuttavaksi viestintuojaksi. Tämä oli turhaa varovaisuutta, koska kukaan ei kiinnittänyt asiaan mitään huomiota. Olisi kyllä kannattanut, sillä viesti oli harvinaisen tyly: yritysverotusta tullaan keventämään ja rahoitusaukko paikataan arvonlisä- ja muilla kulutusveroilla. Kaikki kuluttajahinnat tulevat nousemaan ja köyhä maksaa tulevaisuudessa suhteellisesti entistä enemmän veroja. Tasaveroa kohti mennään kiihtyvällä vauhdilla.

Ministeriön suunnitelmien mukaan yritysten maksamia yhteisöveroja alennetaan reilusti ja vajaus täytetään kulutusveroilla. Näin halutaan turvata työpaikat ja varmistaa erityisesti kansainvälisten suuryritysten, kuten Nokian, pysyminen Suomessa. Suuryritysten halutaan investoivan Suomeen ja tulouttamaan voittojaan tänne. Tämä kaikki vaatii tuntuvaa yritysveron keventämistä. Taustalla taitaa kummitella Nokian kymmenen vuoden takainen uhkaus lähteä maanpakoon, ellei yritysvero kevene.

Perustelut kuulostavat loogisilta, mutta eivät ole totta. Yritysverotusta on jo kevennetty tällä vaalikaudella, mutta se ei näy työttömyystilastoissa. Katainen on tämän myöntänyt, mutta väittää ihan vakavalla naamalla, että kukaan ei tiedä, kuinka monta jo olevaa työpaikkaa on pelastettu verohelpotuksin. Sitä ei tosiaan tiedä kukaan, eikä asiaa voida edes mitenkään tutkia.

Suomessa toimivien kansainvälisten suuryritysten omistajista 2/3 on ulkomaalaisia sijoittajia. On siis itsestään selvää, että yritysten voitoista valtaosa tuloutetaan ulkomaille joka tapauksessa. Tällä hetkellä vähintään 70 % voitoista häipyy suoraan ulkomaille palaamatta koskaan Suomeen. Mikään kansainvälinen suuryritys ei ole aikoihin investoinut Suomeen mitään, vaan päinvastoin saamme jatkuvasti lukea irtisanomis- ja lomautusuutisia. Kansainväliseen veronalennuskilpailuun osallistuminen ei siis ole tuottanut tähänkään asti mitään selvästi mitattavia tuloksia.

Yritysten uhkailut Suomen jättämisestä ovat turhaa pelottelua, koska niillä on monta pätevää syytä pysyä kotimaassa. Meillä on sopimuksista kiinni pitävä oikeusjärjestelmä, turvattu omistusoikeus, melko toimiva infrastruktuuri, koulutettu työvoima sekä yhteiskuntarauhan takaavat terveydenhoito- ja sosiaaliturvajärjestelmät, joten ykstyisarmeijallekaan ei toistaiseksi ole tarvetta. Lisäksi meillä on vielä suhteellisen puhdas ympäristö, mikä sekään ei yritysbrändin kannalta ole vähäpätöinen asia.

Ainoa järkevä selitys esitetylle linjaukselle on uusliberalistinen talousmalli, jossa ahneus on liikkeellepaneva voima. Tuntuu ihan siltä, että kun rahasäkkiä on jo päästy surutta täyttämään, sitä halutaan täyttää yhä nopeammin ja enemmän. Virkamiehen lähettäminen toimittajan puheille kertomaan tulevista linjauksista oli nappiin ajoitettu. Koko tietoisku katosi homokeskustelun melskeisiin, kuten oli tarkoituskin.

Ei yksi virkamies tietenkään verolakeja säädä, mutta nyt voi valtiovarainministeri todeta, että asiasta on kyllä kerrottu ja se on hiljaisesti hyväksytty. Nyt on vain säädettävä lait, koska mitään muita vaihtoehtoja ei ole. Ei niitä ole ollut ennenkään.