Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Rehellistä puhetta

Arvostan kovasti emeritusprofessori Erkki Aurejärveä ja erityisesti arvostan hänen rehellisyyttään ja suorapuheisuuttaan. Hän on käynyt oikeutta tupakkayhtiöitä vastaan 22 vuotta ansaitsematta työstään senttiäkään.

Nyt hän luovuttaa ja tyytyy hovioikeuden päätökseen, eikä aio enää ajaa yhtään vastaavaa juttua. Hän ei kuitenkaan ole pettynyt, koska hänellä ei omien sanojensa mukaan ollut koskaan puhtaita tarkoitusperiä. ”En ole mikään oikeuden jalo ritari, joka olisi ollut kansanterveyden asialla”, hän sanoo. Hän myöntää, että ensi alkuun häntä ajoivat työhön ammatillinen kunnianhimo ja halu päästä oikeushistoriaan. Koettujen takaiskujen myötä mukaan tulivat viha, kostonhalu ja muut vastaavat tekijät.

Juuan kunnan entinen kunnanjohtaja Ahti Puumalainen seuraa herkeämättä kunnan päätöksentekoa. Jos hän havaitsee menettelyvirheen, niin hän kuntalaisen oikeudella valittaa heti päätöksestä. Hänen ansiostaan kunta on oppimassa kantapään kautta, että lakia kannattaa noudattaa, ellei halua valitusten käsittelyn pysäyttävän koko hallintokoneistoa.

Puumalainen ei ole kertonut motiiveistaan mitään, mutta ei hänen tarvitsekaan. Hänen eläkkeelle jäämisensä ei sujunut kitkattomasti, joten motiivina lienee kosto. Se onkin yksi parhaita tietämiäni motiiveja silloin, jos oikeasti halutaan kunnan päättäjien korjaavan kiusallisen piintyneitä laista piittaamattomia menettelytapojaan. Yksinäinen kostaja voi joskus toimia kaikkien hyödyksi.

Poliitikoilla on useimmiten tapana väittää tekevänsä epäkiitollista ja raskasta työtään pyyteettömästi ihan vain hyvää hyvyyttään maan ja kansalaisten parhaaksi. Anteeksi nyt vain, mutta tätä minä en usko. Minä uskon sellaista poliitikkoa, joka suoraan myöntää hyötyvänsä yhteisten asioiden hoitamisesta myös itse. Jos joku sanoo suoraan, että hyvänä pitämiensä asioiden edistämisestä hän odottaa saavansa palkkioksi rahaa, valtaa, mainetta, kunniaa ja turvatun tulevaisuuden, niin hän saa minun sympatiani rehellisyydestään. Saattaapa saada myös ääneni.

Myönnän olevani kyyninen ja pirullinen ihminen, mutta ainakin olen rehellinen. En ole koskaan tavannut täysin pyyteetöntä ihmistä, enkä usko sellaista olevan olemassakaan. Omat motiivinsa tunnistavat ja tunnustavat ihmiset saavat kuitenkin aikaan paljon hyvää myös muiden hyväksi. Heidän ajamiensa asioiden vain täytyy olla isolle joukolle hyödyksi. Pelkän oman edun tavoittelija paljastuu kyllä nopeasti.