Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aika hankalaa

Varsinkin näin joulun alla pidetään erilaisia myyjäisiä, joihin osallistuvat sekä yksityishenkilöt että yhdistykset. Varsin suosittuja ovat pienimuotoiset arpajaiset, joilla yhdistykset keräävät pikkurahaa toimintaansa varten. Tiedätte tämän systeemin, jossa arvat ovat myyntitiskillä renkaassa, josta parilla eurolla saa repäistä yhden. Luettelosta sitten katsotaan, tuliko voittoa. Voitot ovat eri tavoin hankittuja pikkuesineitä, joiden arvo on vähäinen.

Arpajaisten järjestäminen on kuitenkin tarkoin lailla säänneltyä puuhaa, johon pitää valmistautua huolella. Ensiksi on täytettävä tavara-arpajaislupahakemus. Sen liitteeksi poliisilaitos tarvitsee seuraavat asiakirjat:

  1. Toimintakertomus tai muu selvitys siitä, että yhdistys toimii tarkoituksensa toteuttamiseksi
  2. Ote arpajaisten järjestämistä koskevasta yhdistyksen pöytäkirjasta
  3. Jäljennös viimeksi hyväksytystä tilinpäätöksestä
  4. Jäljennös yhdistyksen säännöistä
  5. Korkeintaan 3 kk vanha yhdistysrekisterin ote, jolla yhdistys todistetaan rekisteröidyksi

Tämä paperipino on toimitettava poliisilaitokselle, josta myönnetyn luvan saa lunastaa 50 eurolla. Lisäksi samaan paikkaan on toimitettava arpajaistilitys viiden kuukauden kuluessa luvan voimassaolon päättymisestä.

Näissä arpajaisissa on kyse ainoastaan muutamista satasista, mutta nekin saattavat olla pienelle yhdistykselle tärkeitä. Jo pelkästään luvan hakeminen on tehty kuitenkin niin työlääksi, että moni luopuu suosiolla aikeesta tai järjestää laittomat arpajaiset. Poliisi ei voi auttaa, koska se on sidottu lakiin ja lupa on oltava. Jos arpajaiset ovat laittomat, on niihin puututtava.

Tämä asia ei missään tapauksessa ole yhteiskunnalle erityisen merkittävä, mutta yhdistystoiminnalle on. Otin sen esille ihan vain sen takia, että minulta on joskus kysytty arpajaisten järjestämisen laillista menettelyä. Virallinen neuvoni on tämä nyt kirjoittamani lisättynä kehoituksella unohtaa koko juttu. Epävirallisesti neuvon järjestämään touhun ilman lupaa ja luottamaan siihen, että ei poliisi tällaiseen pikkujuttuun puuutu. Mutta tätä neuvoa minä en siis anna nytkään.