Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yksityistämisen kallis oppitunti

Pohjoiskarjalainen Juuan kunta yksityisti ja ulkoisti vuosi sitten koko terveyskeskuksensa Coronaria Hoitoketju Oy:lle. Samalla koko hoitohenkilökunta siirrettiin yrityksen palvelukseen. Sopimuksesta riemuittiin ja sitä ylistettiin maasta taivaaseen: viimeinkin kunta on onnistunut järjestämään terveyspalvelut taatusti luotettavalla tavalla, yksityistämällä. Vain tyhmät kyynikot epäilivät, että kunta löi kätensä sontaan.

Kyynikot ovat ikävän usein oikeassa ja niin kävi nytkin. Kunnanhallitus päätti toissapäivänä purkaa sopimuksen heti seuraavasta aamusta eli eilisestä lukien. Asia tuotiin päätettäväksi esityslistan ylimääräisenä asiana.

Vaikeudet alkoivat viime keväänä heti sopimuksen solmimisen jälkeen. Coronaria ei ole koskaan pystynyt toimittamaan sovittuja lääkäripalveluja, vaan puutteita on ollut sekä lääkäreiden määrässä että koulutustasossa. Ainoastaan laskutus on toiminut moitteettomasti. Yritykselle on annettu useita huomautuksia ja kaksi sopimussakkoa. Coronaria on sopimukseen vedoten kiistänyt kunnan oikeuden edes huomauttaa asiasta ja tarjonnut sovinnon eleeksi sopimuksen huonontamista palvelujen tasolle hinnasta tietenkään tinkimättä. Kunnan päättäjät allekirjoittivat  sinisilmäisyyttään sellaisen sopimuksen, jota voi tulkita näinkin.

Vaikeudet tulevat jatkumaan entistä pahempina, koska Coronaria on ilmoittanut vievänsä asian välimiesoikeuteen. Sopimuksen mukaan riitoja ei ratkota alioikeudessa, vaan välimiesoikeudessa, jonka päätöksestä ei voi valittaa. Tätäkään sopimuksen kohtaa ei kukaan huomannut kyseenalaistaa.

Yrityksen korvausvaatimus sopimuksen perusteettomasta purkamisesta tulee olemaan kuusinumeroinen luku. Tarkempaa summaa ei ole ilmoitettu, mutta jotain voi päätellä palvelun vuosihinnasta, joka on yli 900 000 euroa. Nyt Coranarialta jää saamatta purkamisen takia kymmenen kuukauden tulot. Toivottavasti kunta ymmärtää tehdä oman korvausvaatimuksensa ja laskea siihen mukaan kaikki mahdolliset kunnalle jo aiheutuneet ja jatkossa aiheutuvat kulut lakimiehen palkkioineen.

Tuleva välimiesoikeudenkäynti ja mahdollisesti maksettavat korvaukset ovat yksi osa yksityistämisen oppituntia. Toinen ja vielä kalliimpi osa on terveydenhoidon järjestäminen tästä eteenpäin. Coronarialla ei enää ole asiaa terveyskeskukseen, mutta jostain lääkärit on saatava. Kunta on neuvotellut pikavauhtia lääkäreiden tilaamisesta toiselta yritykseltä, MedOnelta. Lisäksi lääkäreitä ostetaan tarpeen mukaan ”muualta”, kuten kunta ilmoittaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kunta on avannut varsinaiset myyjän markkinat, jolloin hinnalla ei ole väliä. Markkinat jatkuvat ainakin tämän vuoden loppuun ja tulevaisuudesta ei kukaan tiedä mitään.

Hoitohenkilökunta ei taatusti ole ihastunut itsenä pallotteluun. Vuosi sitten heidät siirrettiin kyselemättä kunnan palveluksesta Coronarialle ja nyt taas salamavauhtia takaisin kunnan palvelukseen. Ja entäpä sitten potilaat, joista koko jupakassa pohjimmiltaan pitäisi olla kysymys?

Heidän tilanteensa ei näytä hyvältä. Kunnanjohtajan mukaan lääkärien saatavuus on epävarmaa ja jo sovittuja lääkäriaikoja ei pystytä pitämään. Hoitajat sitten huolehtivat sovittujen aikojen perumisesta.

Toivottavasti tämä kalliiksi kyvä oppitunti opettaa jotain innokkaimmille julkisen sektorin yksityistäjille. Vai olisikohan sittenkin varmempaa pysyä edelleen kyynisenä ja todeta, että ei tämä tähän jää?