Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tyhmät köyhät

Joensuussa opiskeleva Juho Malinen halveksii köyhiä. Joulukuussa tämä kokoomuksen kannattajaksi julistautuva bloggaaja hämmästytti kirjoittamalla maahanmuuttajiakin suuremmasta menoerästä, valkoisesta roskasakista. Tähän roskasakkiin kuuluvat häneen mukaansa paitsi työttömät, niin myös merkityksetöntä rutiinityötä puurtavat näköalattomat uurastajat, joilla ei ole minkäänlaisia pyrkimyksiä menestykseen.

Nyt hän julistaa, että äkillinen köyhyys on ihmisen omaa tyhmyyttä. Työttömyyden yllättäessä on köyhän turha ruikuttaa, vaan hän saa tyytyä kohtaloonsa ja kärsiä tyhmyydestään. Tämä tarina on kokonaisuudessaan luettavissa täältä 69485-akillinen-koyhyys-on-ihmisen-omaa-tyhmyytta

Tällä kertaa olen joistain asioista Malisen kanssa jopa samaa mieltä. Jatkuvan kuluttamisen tässä ja nyt -ideologia on syrjäyttänyt  perinteisen pahan päivän varalle säästämisen. Malinen puhuu kuitenkin ilmiselvästi vain omasta ja itsensä kaltaisten puolesta. Hänen maailmassaan jokainen on puhtaasti oman onnensa seppä ja yhteiskunnan tukitoimet ovat tarpeettomia. Hänellä on varaa laittaa kuukausittain rahaa syrjään kasvamaan korkoa siitä huolimatta, että hän väittää elävänsä niukkaa opiskelijan elämää.

Malinen ja muut hänen kaltaisensa eivät ymmärrä yhtään mitään pienituloisen elämästä. Kun osa-aikaisesta pätkätyöstä saatu palkka menee viimeistä senttiä myöten normaaliin elämään eikä edes riitä, on aivan turha tulla antamaan säästämisneuvoja. En tiedä, millainen on Malisen elinympäristö, mutta luultavasti hän ei edes tunne ketään oikeasti pienituloista. Malinen näkee köyhät vain tyhminä ja ruikuttavina sosiaalitoimen asiakkaina, jotka ovat tuhlanneet kaikki rahansa huonekaluihin ja lehtipuhaltimiin. Onneksi hän tällä kertaa jätti mainitsematta taulutelevision, joka hänen aiemmissa kirjoituksissaan toistuu köyhän turhan kulutuksen symbolina.

Ei Malisen mielipide kovin uusi eikä ainakaan järin hääppöinen ole. Tuli kuitenkin mieleeni, että ehkäpä hän haluaisikin ottaa jutustaan pois sanan ”äkillinen”. Silloin koko kirjoitus saisi uuden ja puistattavan sävyn. Ajatelkaapa otsikkoa : Köyhyys on ihmisen omaa tyhmyyttä. Saattaa olla, että hän kirjoittaa tällaisen jutun jo huomenna, jos vaaleissa käy hänen kannaltaan oikein hyvin.