Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Satiaisia parrassa

Tähän mennessä on tapahtunut:

Ennen vaaleja kokoomus piti hallitusneuvottelujen kynnyskysymyksenä, että kaikki hallituspuolueet tukevat EU:n tukimekanismeja. Vaalien jälkeen Katainen poisti koko kysymyksen hallitusneuvotteluista.

Ennen vaaleja vihreät tukivat Portugalin auttamista, mutta enää eivät tue, paitsi siinä tapauksessa, että koko tuleva hallitus sitä tukee. Tässä on takana se, että vihreät eivät halua helpottaa perussuomalaisten tietä hallitukseen.

Keskusta tuki ehdottomasti Portugalin auttamista, mutta tämänhetkinen kanta ei ole selvillä. Sosialidemokraatit eivät halua kertoa kantaansa, ellei vanha hallitus esitä asiaa päätettäväksi. Perussuomalaiset eivät äänestä tukien puolesta, mutta eivät välttämättä äänestä niitä vastaankaan.

Suunnilleen tällainen lienee tilanne, ellei se ole jo tänä aamuna muuttunut. Timo K. Mukan 16-vuotiaana kirjoittamassa savottaromaanin luonnoksessa kämpällä asusteli yksi mies, joka ei koskaan ajanut eikä edes pessyt partaansa ja vakuutti olevan varmaa, ettei hän sitä tule tekemäänkään. Tämä kävi kaverin hermoille niin paljon, että hän päätti korjata asian.

– Se piru oppii nyt, että jokainen puhe voidaan perua, kun oikein tiukka paikka tulee ja panee kutisemaan, hän tuumaili. Niinpä hän toimitti salaa satiaisia miehen partaan ja jo parin päivän kuluttua vakuuttelija esiintyi sileäleukaisena.

(Timo K. Mukka: Näin hetki sitten ketun – runoja, proosaa ja muita kirjoituksia 1960-71, toim. Toni Lahtinen, WSOY 2010)