Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Köyhien kastijako

Kaikki työttömät ovat köyhiä, mutta jotkut ovat köyhempiä kuin toiset. Näin on aina ollut ja uusi hallitus pitää huolen siitä, että jatkossa tämä jaottelu lisääntyy. Julkisuudessa on hehkutettu kuvotukseen asti, kuinka mahtava korotus kaikkein köyhimmille nyt annetaan. Hallitusneuvottelijoilla hyvin tiedossa ollut totuus on kuitenkin jotain ihan muuta.

Hallitusohjelmassa sovittiin, että pelkällä toimeentulotuella sinnittelevä työtön saa noin 25 euron korotuksen kuukaudessa. Peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella elävä saa hiukan enemmän, mutta saatu lisätuki leikkautuu automaattisesti pois toimeentulotuesta ja muista etuuksista. Noin 2 800 euron kuukausituloilta työttömäksi jäänyt saa ansiosidonnaiseen päivärahaansa noin 55 euora lisää. Parhaiten tulevat pärjäämään ne, joilla ei nytkään pitäisi olla hirveästi valittamista. Jos palkka ennen työttömyyttä on ollut 3 300 euroa, on tuleva korotus peräti 177 euron suuruinen.

Tämä johtuu ansiosidonnaisen päivärahan laskentakaavan taitekohdasta, joka ensi vuoden alussa nousee. Tällä hetkellä se on noin 2 800 euroa ja ensi vuoden alussa 3 300. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että mitä enemmän henkilö on ansainnut ennen työttömyyttä, sitä enemmän hänelle maksetaan ansiosidonnaista päivärahaa.

Jolla on, sille annetaan reilummin lisää. Jolla ei ole, sille tipautetaan vain vähän lisää.

Tämä on ihan tarkoituksellista toimintaa. Näin varmistetaan se, että mitään yhtenäistä köyhien luokkaa ei pääse syntymään. Köyhät ovat kaikkein hanakampia kadehtimaan toisiaan, joten näin heidät saadaan jaoteltua ihan eri kasteihin. Mitä useampi kasti, sen hajanaisempi köyhien joukko. Keskenään riitelevät köyhät eivät yhdistä voimiaan, kun energia kuluu sen miettimiseen, kuinka paljon enemmän tuo naapuri mahtaa saada.

Kun ministerit seuraavan kerran ylistävät saavutuksiaan köyhyyden nujertamisessa, niin huomauttakaapa tästä tietoisesta kuilujen syventämisestä. Saatte kuulla vakavalla naamalla annettuja vakioselityksiä, joiden mukaan kaikkea ei voi saada, mutta tämä hallitus antaa kaikkien aikojen suurimmat korotukset köyhille. Antaa kenelle antaa.