Yhteen hiileen

Pienten kuntien päätöksenteossa yhteen hiileen puhaltaminen tarkoittaa sitä, että yhteisen mielipiteen muodostaa pieni joukko itsensä eliitiksi katsovia päättäjiä. Yhteisöllisyyden nimissä muut saavat varoa sanomisiaan, etteivät vain vahingossa tulisi loukanneeksi näitä kellokkaita. Jos tämä yhteiseksi päätetty etu sattuu olemaan lainvastainen, niin ikävämpi juttu lain kannalta. Kaikkein ikävin juttu on laillisuuden vaatijoiden kannalta, sillä he saavat silmilleen ryöpyn sontaa. Heidän käsityskykyään arvostellaan julkisesti.

Juuan ja Kolin puolueeton paikallislehti Vaarojen Sanomat julkaisi tänään yleisönosastossaan tunnetun paikallisen yrittäjän kirjoituksen. Se koski taas kerran muun muassa pieleen mennyttä maakauppaa, jossa kunta myi eräälle yritykselle varikkoalueen. Yksi valtuutettu valitti päätöksestä, koska piti hintaa liian alhaisena ja katsoi kaupan olevat EU-säädösten vastainen. Päätös kumottiin ja maakauppa palautui lähtöruutuun.

Jo toissa keväänä samainen lehti julisti pääkirjoituksessaan, että valituksen takana ovat Pilli ja Pulla. Toinen on entinen kunnanjohtaja ja toinen tämä valittaja. He lyövät tahallaan kapuloita päätöksenteon rattaisiin. Lehti myös syyllistyi todennäköiseen kunnianloukkaukseen vihjailemalla tämän valtuutetun kirkkovaltuuston puheenjohtajana keplotelleen itselleen seurakunnan saneerausurakoita.

Nyt selvisi ainakin se, kuka saneli silloiselle päätoimittajalle pääkirjoituksen sisällön. Yleisönosastoon kirjoittanut yrittäjä sanoo suoraan näin: “Kirkkovaltuuston puheenjohtajana Hiltunen sitä vastoin imuroi itselleen muun muassa kappelin saneeraustyön ilman lain määräämää kilpailuttamista.” Hiltunen on tämä menestyneen valituksen jättänyt valtuutettu. Hän voisi ihan hyvin viedä lehden poliisille ja pyytää selvittämään, ovatko sekä kirjoittaja että lehti syyllistyneet kunnianloukkaukseen.

Jotkut näyttävät katsovat kunnan eduksi yksittäisen yrittäjän edun. Kunnanhallitukselle on jätetty selvityspyyntö erään sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenen vaalikelpoisuudesta. Tämä yrittäjäjärjestön hallituksen varapuheenjohtaja on viime syksystä lähtien toiminut kunnan ja useiden yhteistyökumppaneiden perustamassa ikäihmisten osaamiskeskuksessa yhdistys- ja yritysverkottajana. Toiminta on sosiaali- ja terveyslautakunnan alaista ja tämä sama henkilö on siis lautakunnan jäsen. Kuntalain 36 §:n mukaan vaalikelpoinen lautakuntaan ei ole asianomaisen lautakunnan alainen kunnan palveluksessa oleva henkilö.

Tästä selvityspyynnöstä ei paikallislehti ole kirjoittanut mitään. Aikanaan siihen kuitenkin annetaan vastaus ja odotan sitä mielenkiinnolla. Saattaahan olla, että lakia on kierretty eikä henkilö jostain syystä olekaan kunnan palveluksessa. Laki ei saa rajoittaa pienen piirin määrittelemää kunnan etua, joka nyt vain sattuu usein olemaan yrittäjän etu.

Kommentit (0)
  1. Törkeääkin törkeämpää
    14.7.2011, 11:51

    Paikallislehden kirjoitus kokonaisuudessaan on törkeääkin törkeämpää populismia, jossa Hernesniemi-niminen kirjoittaja, jonka firma VS-Turva-aidat on kunnan varikon kiihkeä ostattelija, purkaa kaunausta katkeruuttaan hyvin sivistymättömällä ja ala-arvoisella tavalla. Sekin on yksi tapa painostaa päättäjiä juoksupojakseen. Kunta on polvillaan ja firman omistaja sanelee, mikä on kunnalle muka hyväksi. Ei häntä kiinnosta, minne kunnan varikko joutuu ja mitä se maksaa, häntä kiinnostaa vain varikon saaminen mahdollisimman halvalla. Hinnan polkemiseksi kannattaa näköjään olla jopa röyhkeä. Kun kuppi kaadetaan entisen kunnanjohtajan silmille epämääräisillä vihjauksilla erinäisistä vireillä olleista takavuosien hankkeista, kirjoittaja mahtipontisesti ilmaisee muka tietävänsä niistäkin asioista jotain. Ikään kuin niillä asioilla olisi jotain tekemistä kunnan varikon tuhoamisen kannalta. Ken asiat tuntee, eipä Hernesniemen puheille juuri jää katetta. Se ei ole suurikaan yllätys jos ei saavustuskaan, mutta suurin vahinko on jälleen kerran tullut puolueettomuuttaan uhkuvalle paikallislehdelle, jonka uskottavuus on taas astetta alempana; lehdellä ei ole itsekontrollia, vaan sitä kontrolloivat seuran ja lehden hallinnossa istuvat poliitikot ja eräät yrittäjät, jotka käyttäytymisellään ohjailevat, millä ehdoin lehti saa ilmoituksensa. Lehden pitää kumartaa sidosryhmilleen aamuin illoin ja jokaisessa numerossaan. Pitää olla yrittäjäystävällinen ja yrittäjien äänen on lehdessä näyttävä. Piiri on pieni,mutta sidosryhmäkytkökset suuret. Ehkäpä juuri siksi muutoin roskakorin täytteeksi paremmin kuulunut kirjoitus tänään julkaistiin paikallislehdessä. Mikään muu lehti tuollaista räpellystä ei julkaisisikaan.
    Onneksi lehtien arvonlisävero nousee. Sen jälkeen jäljelle jäävät vain ne, joilla on yleisölle todellista ja totuudenmukaista, ammattitaidolla ja asiallisesti kirjoitettua annettavaa. Jos pitää veikata, juukalaisen paikallislehden tulevaisuus on mutapainijoiden sarjassa. Jos pitää veikata, siihen kuluu korkeintaan kaksi vuotta. Ei taida lehti ehtiä kertomaan, miten kunnan varikolle kävi.

  2. voi kun tulispa jo
    14.7.2011, 17:47

    tuo huominen jotta pääsee lukemaan plokin ja tuon kommentoinnin mukaan ehken mielen kiintoisen kirjotuksen,jonka on H. Niemi yriiteliäänä sepustanut lehteenne! Aiemminkin kuvioita seuraavana muistan jotta taispa joku aika siiten puljonki-yritys vetää teillä sitä narua minkä toisessa päässä hallituksenne kellokkaat vikuroivat,tosin myötäkarvaan.
    Sain tietooni tuohon yritykseen liittyen oikeuden päätöksen missä ei ollut kuulemma epäselvää sille oliko kunnan virkamiehet ollet hakoteillä kun “teettivät” pikkupakolla hallituksellaan päätökset vaikkapa vesihanojen kiinni laitosta rasvojen päästön estämiseksi. Jos noin ei oisi tehty saattas teillä olla yhä se tilanne jotta siinäpähän viikisette viemärionkelmissanne, pääasia on että yritys kerää omistajilleen rahaa kuin suokuokalla! Samanlaista yrityksen tukemista kunnan kukkarosta on tuon varikkonne myyntikin jos se menee alle torihintojen ja jos vielä lisäksi ei ole älyä siitä mitä maksaa vastaavat ja tarpeen mukaiset ja käyttö kelvolliset korvaavat tilat! Puolueettomuudet rakennusten hinta-arvioinnissa voi olla joskus näennäistä kukapa tietää mihin kukakin on ja voi vaikuttaa,oma etu kun on etusijalla yrityksilläkin. Lukemisen jälkeen teen päätökseni tilaamisen jatkosta, sen verran kyllä kiinnostaa ja jos tuntuu epäkurantilta ja asiattomalta kirjoittelulta niin kyllä se päättyy siihen! Saman tiijon saan lukea näistä plokeistakin, mutta ilmaiseksi ja luotettavampana!