Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Salaseura kokoontuu

Eilen kirjoitin siitä, kuinka Juuan kunnanjohtaja oli myynyt omin lupineen sähköliittymän kiinteistölle, jonka valtuusto myi vasta kolme viikkoa myöhemmin. Tänään sanomalehti Karjalainen tiesi kertoa, että kunnanjohtaja ei ihmetellyt tarkastuslautakunnan kutsua tulla selvittämään asiaa kokoukseen. Valtuusto oli kuulemma saanut tiedon liittymäkaupasta jo samassa kokouksessa, jossa itse kiinteistökauppakin tehtiin. Asia ei vain päätynyt pöytäkirjaan eikä lehdistön tai kuntalaisten tietoon.

Eipä tietenkään päätynyt. Asia oli kerrottu salaisessa valtuustoryhmien yhteisessä kokouksessa juuri ennen valtuuston julkista kokousta. Kuntalaki ei tunne tällaista kokousmuotoa, joten sitä ei ole laissa nimenomaisesti kiellettykään.

Viime kesän ja syksyn aikana Juuan valtuusto sai ikävää julkisuutta sekä kokousmenettelyn jatkuvien muotovirheiden että kokouksissa käydyn kovasanaisen riitelyn takia. Viime talvena asiaan tuli muutos ja nykyisin valtuuston kokoukset sujuvat kuin hyvin harjoiteltu näytelmä.

Näytelmiä kokoukset nykyisin ovatkin. Uuden käytännön mukaan kaikki valtuustoryhmät pitävät yhteisen kokouksen suljetuin ovin juuri ennen valtuuston julkista kokousta. Tässä varjovaltuustossa esitetään kaikki kiusalliset kysymykset ja sovitellaan mahdolliset erimielisyydet. Kun varsinainen kokous alkaa, on kaikilta puhti poissa ja se varsinainen kokous etenee sujuvasti ilman turhia puheita.

Nyt en siis puhu valtuustoryhmien omista kokouksista, jotka ovat ihan tavallinen käytäntö kaikkialla. Tämä uusi muoto tarkoittaa nimenomaan koko valtuuston salaista kokousta, josta ei pidetä edes pöytäkirjaa. Kuitenkin siellä asiat varsinaisesti päätetään ja virallinen kokous vain siunaa juuri sovitut päätökset.

Tällä tavalla varmistetaan, ettei kiusallisia tietoja tihku lehdille eikä varsinkaan kuntalasille. Sopusointu ja harmonia näyttävät vallitsevan ja valtuusto tekee vain hyviä päätöksiä kaikkien parhaaksi. Ne harvat valtuutetut, jotka säästävät sanomisiaan varsinaiseen kokoukseen, saavat paheksuvia katseita ja vähätteleviä päänpyörityksiä osakseen. He ovat yhteisen veneen keikuttajia.

Ei siinä ole enää mitään kummallista, että varsinaiset päätökset tehdään jossain muualla kuin luottamushenkilöelimissä kauan ennen kokouksia. On kuitenkin tavattoman noloa ja demokratian vähättelyä piilottaa varsinainen valtuustokeskustelukin suljettujen ovien taakse.

Näin kuitenkin tehdään, enkä ole kuullut kenenkään muun pitävän sitä yhtään kummallisena.