Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yksi hullu kysyy enemmän…

Juuan kunta yksityisti pakon edessä terveyskeskuksen vastaanottopalvelut keväällä 2010. Mitään muuta mahdollisuutta ei enää ollut, koska kukaan ei hakenut avoinna oleviin lääkärin virkoihin. Nyt kuntaan on saatu johtavan lääkärin lisäksi toinenkin virkalääkäri, joten tilanne helpottuu hiukan.

Luin aikani kuluksi sosiaali- ja terveyslautakunnan 20.12.2011 pitämän kokouksen pöytäkirjaa ja yritin hahmottaa tapahtunutta ja nykytilannetta. Lautakunta  päätti väliaikaisen hankintasopimuksen jatkamisesta ja esityslistatekstissä kerrattiin omituista historiaa.

Keväällä 2010 siis palvelut päätetiin ostaa Coronaria Oy:ltä. Tästä päätöksestä valitti kilpailutuksessa toiseksi jäänyt MedOne ja valitus on edelleen vireillä KHO:ssa. Yhteistyö Coronarian kanssa epäonnistui täydellisesti, joten vuoden 2011 alussa kunta irtisanoi sopimuksen ja tilasi palvelut MedOnelta. Tästä taas pahastui Coronaria ja uhkasi kuntaa ikävillä juridisilla ja tuntuvilla taloudellisilla seuraamuksilla. Tämän prosessin etenemisestä ei ole kerrottu kuntalaisille mitään, mutta ainakin kunnan palkkaaman asianajajan laskutus pyörinee koko ajan.

Nyt joulukuussa kunta päätti jatkaa ostopalvelusopimusta väliaikaisesti MedOnen kanssa kahden kuukauden irtisanomisajalla. Tarkoitus on, että koko kilpailutus järjestetään uudelleen vuoden 2012 aikana. Nyt seuraavat sitten ne hullun kysymykset, johon viisaiden toivoisin vastaavan julkisesti.

Miten on mahdollista, että kunnalla on kesken juridinen prosessi molempien entisten, nykyisten ja todennäköisesti myös tulevien yhteistyökumppaneidensa kanssa? Miksi MedOnen valitus siitä alkuperäisestä päätöksestä on yhä vireillä KHO:ssa, vaikka yritys on saanut tahtonsa läpi ja järjestänyt palvelut jo vuoden ajan? Onko MedOnea edes pyydetty vetämään valituksensa pois? Vai onko MedOnen tarkoitus pidellä kuntaa pihdeissä tulevaa kilpailutusta ajatellen?

Kuinka paljon on tähän mennessä tullut maksamaan prosessi Coronariaa vastaan ja mikä ylensä on tämän jutun tilanne? Tästä asiasta ei koskaan ole kerrottu mitään muuta kuin se, että asianajaja on palkattu neuvottelemaan Coronarian kanssa. Paljonko näistä neuvotteluista on kertynyt laskua ja onko oikeudenkäynti vireillä tai odotettavissa?

Kumpihan näistä riidanhalusista sopimuskumppaneista tulee voittamaan tulevan kilpailutuksen, vai voittaako jokin kolmas, vähemmän riitaisa yritys? Voittipa kuka tahansa, niin oikeudenkäyntien jatkuminen tuntuu ainakin varmalta. Kilpailutuksessa hävinneellä on aina kysymyksessä iso taloudellinen intressi ja toimet ovat sen mukaisia. Onko kunnassa pätevyyttä järjestää kilpailutus moitteettomasti vai avataanko asianajajalle taas avoin piikki selvitellä sotkut jälkikäteen? Voisiko sekä MedOnea että Coronariaa vaatia puhdistamaan pöydän entisten valitusten osalta ennen uuden kilpailutuksen järjestämistä?

Veikkaanpa, että kukaan ei vastaa näihin kysymyksiin.