Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vökkelötautia

Sanomalehti Karjalaisen mukaan noin 40 % kutsuntaikäisistä nuorukaisista vapautetaan varusmiespalveluksesta. Pohjois-Karjalassa on sellaisiakin kuntia, joissa armeijaan kelpaa alle 60 % miehistä. Syynä on usein ylipaino ja heikko fyysinen kunto, mutta yhä useammin varusmiespalvelusta pidetään henkisesti liian ahdistavana. Ei hemmetti, eivät asiat voi olla näin huonosti. Tässä on pakko olla takana jotain muuta, tai sitten kaikkein yleisin syy on vökkelötauti.

Mitä minä olen katsellut lähiympäristön nuoria miehiä, niin eivät he nyt niin vaivaisilta näytä. Aika monella on selvästi ylipainoa, mutta se olisi helposti korjattavissa säännöllisellä liikunnalla. Armeijassahan sitä saisi. Psyykkiset ongelmat eivät tietenkään näy, mutta asiat ovat todella huonosti, jos lähes puolella on sellaisia ongelmia, ettei heille uskalla antaa asetta käteen. Jos ahdistuksen syynä on tottumattomuus ottaa vastaan käskyjä ja sopeutua kuriin, niin siihen on paras lääke siedätyshoito.

Alan tosissani epäillä, että kyseessä on säästäminen valikoivan asevelvollisuuden avulla. Mitä enemmän vapautuksia myönnetään, niin sitä vähemmän on koulutettavia. Kun koulutettavia on vähemmän, niin varuskuntia voidaan lakkauttaa. Mitä vähemmän on koulutettuja reserviläisiä ja varuskuntia, niin sitä helpompi on turvautua sotilasliittoon. Natoon tässä näytetään olevan menossa kovaa vauhtia.

Koska tästä nyt näyttää tulevan ihan tyypillinen mielipidekirjoitus, niin jatkan samoilla linjoilla. Mielestäni varusmiespalvelus ei ole kohtuuton velvollisuus ja vastapalvelus yhteiskunnalle siitä huolenpidosta, jota parikymppinen mies on ennättänyt saada. Hänelle on jo järjestetty perusterveydenhoito, päivähoito ja peruskoulutus, ja tulevaisuudessakin hän tulee saamaan lisää erilaisia etuuksia. Minimissään puoli vuotta asepalvelusta ei ole liikaa pyydetty.

Asia erikseen on tietysti aseistakieltäytyminen, joka on täysin laillinen ja hyväksyttävä menettelytapa. Siviilipalveluksen huonot järjestelyt ovat epäilemättä ongelma, mutta kaikkea voidaan aina korjata. Ainakin palvelusaikaa voisi lyhentää lähemmäksi varusmiespalvelusta.

Olen siis yleisen asevelvolloisuuden kannattaja, kuten valtaosa kansalaisista. Sitä en osaa sanoa, kuinka suuri osa vökkelötautiepäilyistäni on vanhan äijän käninää pullamössösukupolvesta. Ainakaan kovin paljoa joukossa ei ole ajan kultaamia muistoja, koska muistan armeijan alkuajan ahdistavana. Vähän vetelälle ja itsetietoiselle pojalle oli kova paikka opetella herroittelemaan 17-vuotiasta alikersanttia ja nöyrtyä hyppäämään hänen käskystään. Kaikin puolin tiukka tiukka kuri 70-luvun loppupuolen armeijassa ahdisti. Siihen tottui kuitenkin yllättävän äkkiä menettämättä silti ajattelukykyään ja identiteettiään.