Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mustia autoja

Päivän Helsingin Sanomat kertoo tapauksesta, jossa VR:n turvamiehet kyyditsivät toimistotyöntekijän kotiinsa mustalla autolla. Naisen kotoa haettiin työtietokone, jossa VR:n mukaan oli luottamuksellista tietoa. Tämän jälkeen nainen irtisanottiin.

– Turvallisuusyksikön käynti kotona ja työvälineiden nouto ei sinällään ole mikään erityistapahtuma. Niin voi tapahtua ja piste, sanoo turvallisuusyksikön päällikkö Yrjö Poutiainen.

Enpä panisi vielä pistettä asialle yhtä reippaasti kuin Poutiainen. VR:n turvallisuusyksikön toiminta sattuu rikkomaan useampaakin lainkohtaa. Ensimmäisinä ihan ilman lakikirjaa tulevat mieleeni omankädenoikeus, laiton vapaudenriisto, kotirauhan rikkominen, laiton kotietsintä ja varkaus. Virkavallan anastus on myös mahdollista, koska yksikkö on toiminut ikään kuin sillä olisi poliisivaltuudet. Lisäksi irtisanominen on todennäköisesti laiton, koska lehtitietojen mukaan työntekijää ei ole kuultu ja hänen tilalleen on välittömästi palkattu uusi.

Syytä menettelyyn ei kerrottu, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Ihmisiä ei Suomessa muiluteta tällä tavalla.

VR:n turvallisuusyksikkö taitaa kuvitella olevansa erityisvaltuuksilla varustettu salainen poliisi, jota Suomen lainsäädäntö ei koske. Tosiasiassa sillä ei ole mihinkään perustuvaa oikeutta toimia kuvatulla tavalla, vaan  turvamies ja hänelle määräykset antanut esimies ovat rikkoneet lakia. Toivottavasti asia ei jää tähän, vaan tällaiset sooloilijat pannaan kuriin.

Vastaavaa toimintaa saamme jatkossa lisää sitä mukaa kuin poliisin toimintaa supistetaan ja yksityinen turvabisnes laajentaa reviiriään. Kohta kaikilla isoilla yrityksillä ja yksittäisillä rikkailla on omat turvamiehensä, jotka noudattavat ihan omaa lakiaan. Tavallinen työntekijä tai peräti kadunmies ei voi koskaan tietää, mitä omaperäistä määräystä hän on kulloinkin saattunut rikkomaan. Musta auto kaappaa kyytiin ja vie ties minne. Laillisten oikeuksiensa perään huutelijalle sanotaan, että näin voi tapahtua ja piste.

On huolestuttavaa, että ensimmäisenä yksilön vapauksien rikkomisesta kiinni jäänyt yritys sattuu olemaan valtion oma VR. Vielä huolestuttavampaa on, että se ei itse näe toiminnassaan mitään kummallista.