Toivoton vippi

Pari vuotta sitten lainasin 20 euroa eräälle tutulle miehelle, joka asiakseen tuli sitä krapulassa pyytämään. Hän vannoi ja vakuutti maksavansa vipin takaisin parin päivän kuluttua, kun saisi tulossa olevan rahalähetyksen. Takaisinmaksupäiväkin sovittiin.

Maksupäivä koitti ja mieskin saapui. Hän oli kuitenkin juovuksissa ja sanoi kyllä saaneensa rahaa, mutta ostaneensa viinaa. Uusi takaisinmaksupäivä sovittiin ja sama kuvio toistui: rahat olivat menneet totutun elämäntavan ylläpitämiseen. Kielsin häntä enää tulemasta kertomaan moista uutista ja käskin ilmestymään pihamaalleni vasta sitten, kun on oikeasti aikeissa maksaa sen vippinsä. Raha jäi kokonaan saamatta, koska mies sittemmin kuoli.

Kyllä minä jo lainatessani arvasin, että sitä rahaa en koskaan enää näe. Sitä minä vain mietin, että mahtaako Suomen hallitus ajatella samalla tavalla Kreikalle annettavasta tuesta. Ainakin Taloussanomien mukaan Kreikan näyttää olevan yhtä vaikea muuttaa elämäntapojaan kuin tämän viinalle person tuttavavainaani.

Kreikan talouden säästöjä seuraavan EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston muodostaman johtotroikan asiantuntijat ovat raportoineet, että Kreikka ei ole toteuttanut mitään sovittuja säästöjä. Hyödyttömiä valtionkonttoreita ei ole suljettu, valtion omaisuuutta ei ole yksityistetty, veroja ei ole nostettu, julkisen sektorin työpaikkoja ei ole leikattu, maan pankkeja ei ole pääomitettu eikä massiivista veronkiertoa ole pysäytetty. Edes seuraavan kahden vuoden aikana toteutettavaksi sovittuja 14,5 miljardin euron säästöjä ei ole eritelty.

Näistä sovituista toimenpiteistä voi olla montaa eri mieltä, mutta sillä ei nyt ole merkitystä. Oleellista on, että näistä asioista on sovittu tuen saamisen ehtona, mutta rahat ovat menneet entisen tyylin jatkamiseen. Ei mahda mitään, mutta minä näen näissä kahdessa tapauksessa periaatteellista samankaltaisuutta, vaikka puhutaankin ihan eri summista. Se pikkurahan vippaaja halusi hetkellistä helpotusta oloonsa ja lupasi auliisti vaikka mitä. Ehkä hän uskoi itsekin lupauksiinsa.

Ministeri Stubb taisi sanoa pari päivää sitten jotain sellaista, että Kreikan asiat ovat nyt kunnossa ja muun väittäminen on populismia. Olkoon sitten niin, en minä viitsi tulevaa hellepäivää pilata moisella asialla. Minä lähden uimaan ja jätän tämänkin asian ministereiden murheeksi. Heille siitä maksetaan.

Kommentit (3)
 1. Eija Elmgrén
  7.7.2012, 18:46

  Oikeastaan juuri nämä ministerit pitäisi pistää vastuuseen (vero)rahojemme väärinkäytöstä samallalailla kuten tavallinen kansalainen pistetään vastuuseen toisten rahojen väärinkäytöstä.

  Mitä me tiedämme, mitä oikein tapahtuu EU:n suljettujen ovien takana? Sitä vaan kaakotetaan kaikenmaailman demokratiasta ja yhteistyöstä, mutta kuka uskoo siihen? En minä ainakaan.
  Ja aina on meissä tavallisissa ihmisissä se vika. Ihan käsittämätöntä, että tämä vaan jatkuu ja jatkuu…

 2. sakutimonen
  8.7.2012, 09:22

  Väärinkäsitysten välttämiseksi kerrottakoon tutuille, että se rahaa lainannut mies EI ollut se yli neljä vuotta sitten kuollut lapsuudesta asti hyvä kaverini TH.

Kommentointi suljettu.