Katkaisija päässä

Kahdella tai useammalla tuolilla istuvilla poliittisilla päättäjillä on omasta mielestään poikkeuksetta päässään katkaisija, jolla he voivat virittää aivonsa toimimaan vain ja yksinomaan sen kulloisenkin tuolin mukaan. Tätä itsepetoksen lajia olen usein ihmetellyt.

Ministeri Päivi Räsänen antoi ymmärtää oman päänsä toimivan juuri tällä tavalla. Hän sanoi US:n blogikirjoituksessaan, että ei millään tavalla rohkaissut tai pyytänyt Päivi Nergiä hakemaan kansliapäällikön virkaa. Räsänen myös kiistää ehdottomasti suosineensa Nergiä ja pitää kaikkia epäilyjä suorastaan loukkaavina.

Räsäsen päätökseen ei siis millään tavalla vaikuttanut Nergin aiempi jäsenyys Kristillisdemokraateissa eikä myöskään toimiminen Kansan Raamattuseuran Säätiössä. Räsänen sulki mielestään sekä oman evenkelikaalisen kristillisyytensä että puolueen puheenjohtajuuden ja teki valinnan vain hakijoiden ansoiden perusteella ministerinä.

En usko. Tuskin edes Räsänen syvällä sisimmässään uskoo näin tai jos uskoo, niin sitten hän osaa pettää itseäänkin. Johan sen sanoo terve järkikin, että kaikkiin päätöksiin vaikuttavat ainakin taustalla myös muut kuin puhtaasti asiaperusteet. Näin ihminen toimii.

Tämä sama itsepetos alkaa aika usein jo ensimmäisen kunnallisvaaliehdokkuuden aikana. Eräs Perussuomalaisten ehdokas sanoo omassa blogissaan olevansa myös FDL:n kannattaja, mutta ei katso näiden kahden asian liityvän mitenkään toisiinsa:

”Minä nimittäin kuulun FDL:ään, samoin myös Perussuomalaisiin. FDL:n jäsenenä vastustan (ääri)islamin leviämistä koko Eurooppaan, en pelkästään Suomeen. Perussuomalaisena taasen olen maahanmuuttokriittinen ja tyytymätön Suomen nykyiseen pakolaispolitiikkaan. Tietyssä suhteessa tämä sivuaa myös DL:n ajamaa asiaa, mutta suvaitsevaiston asenteellisuuden ja suorien hyökkäysten vuoksi pidän kuitenkin nämä kaksi asiaa erillään.”

Hänenkin päässään on siis jo katkaisija, josta hän säätää islamin vastustamisen pois päältä silloin, kun puhuu Perussuomalaisena kunnallisvaaliehdokkaana kriittisesti maahanmuutosta. Ei tämäkään kuulosta uskottavalta.

Jokaisella on tietysti omat ajatuksensa vähän jokaisesta asiasta ja niin pitääkin olla. Jos muuta vaaditaan, niin päättäjiksi pitäisi valita kerta kaikkiaan mistään tietämättömiä erakkoja, joilla ei ole minkäänlaisia sosiaalisia kontakteja eikä yhtään ajatusta päässään.

Ne ajatukset kannattaa tuoda reilusti julki. Itseään ehkä voi pettää loputtomiin, mutta kaikkia muita ei.

Kommentit (0)