Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kauppa kannattaa

Juuan kunnanhallitus päätti viime maanantaina myydä omistamansa teollisuushallin irtaimistokauppana ja samalla vuokrata tontin, jolla halli sijaitsee. Pöytäkirjan mukaan halli myytiin ja maa-alue vuokrattiin tiloissa tällä hetkellä vuokralaisena olevalle Pielisen Konevuokraamo Oy:lle. Hankitun puolueettoman hinta-arvion mukaan hallin käypä arvo on 55 000 euroa, mutta päätöksessä otettiin huomioon vuokralaisen halliin tekemien korjaustöiden arvo hyvityksenä. Näin lopulliseksi hinnaksi tuli 40 000 euroa.

Oikein hyvä juttu, näin pitää tukea yritystoimintaa. Tässä on kuitenkin pari pientä ongelmaa.

Yleensä tällainen kauppa tehdään kiinteistökauppana, joka vaatii valtuuston päätöksen. Nyt on jostain syystä päädytty irrtaimiston kauppaan, joka kuuluu kunnanhallituksen toimivaltaan. Syytä valittuun menettelyyn en osaa arvailla, mutta olkoon nyt asia näin.

Oudompaa on se, että minun tietojeni mukaan hallissa ei ole vuokralaisena Pielisen Konevuokraamo Oy, vaan halli on vuokrattu Pielisen Kaluste Oy:lle vuonna 1997. Tämä Pielisen Kaluste siinä hallissa on remonttia tehnyt, mutta hintahyvitys siitä annettiin kokonaan toiselle yritykselle, joka ei ole edes vuokralainen.

Ehkä ja toivottavasti kunnanhallituksella on sellaista tietoa, jota minulla ei ole ja jota en esityslistasta ja pöytäkirjasta saakaan. Yritys saattaa olla muuttanut nimeään tai sitten molempien yritysten takana ovat samat henkilöt. Näin on viisainta olla, koska muuten kunnanhallitus on mennyt myymään hallin siinä vuokralaisena olevan yrityksen alta ja kaiken lisäksi antanut hintahyvityksen ihan väärälle yritykselle.

Tästä pääsenkin taas päätettävien asioiden valmisteluun ja esittelyyn. Asiat pitää kirjoittaa esityslistalle niin, että myös ulkopuolinen lukija ymmärtää mistä on kysymys. Ei siihen kovin paljon aikaa, paperia ja mustetta kulu. Päätöksenteko ei saa perustua pienen piirin tiedossa mahdollisesti oleviin asioihin, vaan tekstiä pitää kirjoittaa sen verran enemmän, että asia selviää myös sisäpiirin ulkopuolisille. Muuten herää sellainen epäilys, että joku teki tässä kannattavan kaupan jonkun toisen kustannuksella.

Saattoihan siinä niinkin käydä.