Erittäin salainen

Perustuslakivaliokunnan jäsenille annettiin hyvin vähän aikaa tutustua pääministeri Jyrki Kataisen selvitykseen hänen toiminnastaan Pekka Himasen tutkimushankkeen rahoituksessa. Valiokunnan jäsenet saivat selvityksen luettavaksi valiokunnan kokoushuoneessa, jossa se heille annettiin ja kerättiin takaisin lukemisen jälkeen. Asiasta päättävät poliitikot eivät saaneet tehdä muistiinpanoja tai taltioida muuten selvitystä itselleen.

Näin uutisoitiin erittäin merkillinen episodi nykyisen pääministerin toiminnasta. Ei riitä, että koko hankkeen junailu kaverille on vaikuttanut kummalliselta. Nyt pääministeri esikuntineen luottaa maan ylimpään perustuslain tulkitsijaan niin vähän, että suunnilleen vain vilauttaa heille selitystään. Ilmeisesti selitys tulee vielä muuttumaan, joten todisteita tästä ensimmäisestä versiosta ei saa jäädä.

Kyllä minä ymmärrän sen, että selitystä ei anneta julkisuuteen. Keskeneräiset asiat eivät ole julkisia, joten salassapidolle tässä vaiheessa löytyy lailliset perusteet. Kun asia on joskus käsitelty loppuun, niin silloin myös tämän ensimmäisen selityksen pitää tulla julkiseksi. Tosin olen aika varma, että sitä ei enää siinä vaiheessa löydy mistään. Julkisuuteen annetaan lopullinen ja käsittelyn kuluessa muuttunut versio, jossa pääministerin toiminta näyttääkin moitteettomalta. Se ei enää ole pelkkää liirumlaarumia, kuten joku paperin nähnyt jo ennätti sitä luonnehtia.

En kuitenkaan ymmärrä sitä, että selitystä ei anneta asiaa käsittelevän perustuslakivaliokunnan jäsenille tarkemmin tutkittavaksi. Vielä vähemmän ymmärrän sitä, että valiokunta suostuu lampaiden lailla tällaiseen nöyryytykseen. Heihin ei selvästikään luoteta. Jossain näyttää olevan kova pelko siitä, että selitys olisi lipsahtanut julkisuuteen jopa kansalaisten ihmeteltäväksi.

Tässä vaiheessa totean vain taas kerran, että jos jokin asia on pidettävä salassa, niin ei se yleensä päivänvaloa kestäkään. Jos asia on pidettävä niin salassa, että päättäjillekin paperia vain vilautetaan, niin se ei taatusti kestä päivänvaloa.

Seuraava versio pääministerin selityksestä kirjoitettaneen paperille, joka tuhoutuu itsestään heti lukemisen jälkeen.

Kommentit (2)
 1. Pikku-Arska
  4.4.2013, 21:15

  En mitenkään edes toivo, että P-Korea alkaisi oikein rymistellä, mutta jos niin onnettomasti kävisi, aukenisi sen varjolla varmaan meillekin mahdollisuus vähän listiä noita epäsopivia poliitikkojamme!

 2. Jouko Sjöroos
  4.4.2013, 23:45

  Juuri tuoltahan se minustakin näyttää, ei siis ole kaikki pussin jauhot puhtaita.
  Pääministerille luettavaksi jo Facebookissa suosittelinkin Mika Aaltosen ja Rolf Jensenin varsin tuoretta kirjaa “Mr & Mrs Future ja 5 suurta kysymystä”. Siinä filosofille kelpo kilpailija……..

Kommentointi suljettu.