Kansanedustaja keksii pyörän

Kansanedustaja Jaana Pelkonen on keksinyt oivallisen tavan saada julkisuutta. Hän odottelee jonkin lain säätämistä ja täytäntöönpanoa ja alkaa vasta sitten vaatia pontevasti laissa jo olevan asian ottamista lakiin tai vähintäänkin lain noudattamista. Saattaa kyseessä tieysti olla sinnikäs tietämättömyyskin lain sisällöstä, mutta touhu vaikuttaa pyörän keksimiseltä uudelleen ja uudelleen.

Erityisen mieltynyt Pelkonen on työttömien nuorten kyykytykseen. Kaksi vuotta sitten hän vaati, että työttömät nuoret pitää velvoittaa ehdottomasti ottamaan vastaan tarjottu työpaikka tukien menettämisen uhalla. Vilkaisu toimeentulotukilakiin ja työttömyysturvalakiin olisi opettanut, että tämä vaatimus on toteutettu jo kauan sitten.

Nyt Pelkonen on keksinyt sanomalehti Tamperelaisen haastattelua varten, että nuoret on velvoitettava osallistumaan nuorisotakuuseen:

–  Työkykyiset nuoret on velvoitettava tarttumaan nuorisotakuun nyt heille tarjoamiin vaihtoehtoihin. Toimeentulotuen valitseminen siksi, ettei ’jokin homma kiinnosta’, ei saa olla edes vaihtoehto.

Jos lainsäätäjä Pelkonen olisi lukenut viime joulukuussa tehdyt muutokset työttömyysturvalakiin, niin hän tietäisi vaatimustensa löytyvän toteutettuna lain 2 luvun pykälistä 13 – 16. Siellä sanotaan selvästi, että erilaisten tukien varaan heittäytyminen ei totisesti ole nuorille mikään vaihtoehto. Ruoskaa siellä ei tarjota ihan konkreettisesti, mutta muuten osallistuminen on pakollista tukien menettämisen uhalla.

Tuloerojen kasvamistakaan Pelkonen ei kavahda:

– Mutta yhden hyvä ei ole automaattisesti toiselta pois. Tätä kuvaa hyvin kakkuvertaus – sen sijaan, että siivutamme niukkenevaa kakkua entistä tasaisemmin, on keskityttävä kakun kasvattamiseen, jolloin kaikki hyötyvät.

Pelkonen on siis mieltynyt suosittuun kakun kasvattamisteoriaan tai peräti valumisteoriaan, joka on tunnettu jo Raamatun ajoista lähtien. Ajatus on, että kun kakku kasvaa tai rikkaiden pöydille kertyy enemmän hyvää, niin siitä valuu väkisinkin myös köyhille.

Käytännössä ajatus ei ole toiminut koskaan. Kun kakku kasvaa, niin vain hyväosaisten siivut kasvavat. Köyhät saavat edelleen vain sen oman yhtä ohuen tai entistä ohuemman siivunsa. Valumisteoria todettiin vääräksi jo Raamatussa. Rikkaan miehen portilla norkoili köyhä ja sairas Lasarus odotellen pöydältä tippuvia muruja. Ei sieltä mitään tippunut, kuten hyvin tiedetään.

Läksyt voi näköjään jättää lukematta eikä kansanedustajan tarvitse tietää itse säätämiensä lakien sisältöä. Ehkä Pelkonen luottaa siihen, että eivät hänen äänestäjänsä ole yhtään sen viisaampia. Kuten ilmeisesti eivät olekaan.

Kommentit (11)
  1. Ei se nyt ihan noin mene. Nykyään on aina viime kädessä oikeus toimeentulotukeen, jota voidaan tosin pienentää, jos tuen tarve johtuu esimerkiksi työstä tai koulutuksesta kieltäytymisestä. Eikä se toimeentulotuen leikkaminenkaan mikään automaatti ole ja senkin voi tehdä vain määräajaksi. Sossuna tämän hyvin tiedän. UGH!

  2. Vielä edelliseen, eihän työttömyysturvalaissa puhuta mitään toimeentulotuesta. Alkaa jo vähän epäilyttää, etkö hallitse etuuskokonaisuutta vai kirjoitatko tahallaan tarkoitushakuisesti?

Kommentointi suljettu.