Maksajan paikalla

Hallituksen päättämä yhteisöveron alennus aiheuttaa verotuloihin 900 miljoonan euron aukon. Sen tukkiminen pakottaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan tekemään kipeitä päätöksiä, jotka kirpaisevat kaikkia.  Vanhan tavan mukaan ne kirpaisut tuntuvat köyhien takamuksissa kaikkein kipeimmin.

Budjettiesitys on taas kerran harppaus tasaveron suuntaan. Eniten nousevat kulutusverot, jotka ovat tasaveroja.  Jotenkin hämärästi muistelen Urpilaisen ennen vaaleja sanoneen jotain sellaista, että tasaverotusta ei lisätä. Paljonhan sitä puhutaan kaikenlaista.

Polttoaine-, alkoholi- ja tupakkaverojen kanssa ehkä vielä pärjätään kuten aina ennenkin on pärjätty. Sähkövero alkaa olla kipurajoilla jo nyt, mutta sähkölämmitteisessä talossa asuva kansalainen voi tietysti lisätä villasukkia.

Budjettiesityksessä on kuitenkin yksi sellainen pommi, joka käytännössä romuttaa kuntien talouden ja tuhoaa peruspalvelut.

Budjettiesityksessä kuntien peruspalvelujen valtionosuusprosenttia lasketaan 30,96 prosentista 29,57 prosenttiin vuonna 2014. Leikkaukset kohdistuvat näin ollen kaikkiin kuntiin ja peruspalveluihin, eli sosiaali- ja terveyspalveluihin, opetukseen ja kulttuuriin. Valtionosuusprosenttia alentamalla säästetään valtion menoja 362 miljoonaa euroa.

Tämä temppu asettaa monet kunnat sietämättömään tilanteeseen. Juuri peruspalvelut ovat kunnan lakisääteisiä palveluja, jotka on pakko järjestää. Koulutoimi, sosiaalitoimi ja terveydenhuolto ovat myös ne palvelut, joita varten kunnat oikeastaan ovat olemassa. Niinpä kuntien on pakko korottaa kunnallisveroa ja heikentää peruspalvelujen tasoa.

Kolmas vaihtoehto on heittää kunnissa hanskat tiskiin ja liittyä johonkin isompaan naapurikuntaan. Siihen tällä valtionosuusleikkauksella pyritäänkin. Kun hallitus ei muuten saa toteutettua liian kunnianhimoista kuntauudistustaan, niin se kuristaa pienet kunnat hengiltä.

Tästä tietyt piirit ovat jo riemuinneet. Olen jo nähnyt spontaaneja riemunkiljaisuja, joiden mukaan kuntien on viimeinkin otettava järki käteen ja euro on paras konsultti. Viimeinkin kuntauudistus saa vauhtia ja palvelutuotanto päästään keskittämään isompiin yksiköihin.

Tiedätte kyllä mitä tästä keskittämisestä seuraa. Peruspalveluja tuottavat yksityiset yritykset eivät enää halua koskea pieniin kuntiin. Pienten terveyskeskusten yksityistäminen on näyttänyt liian selvästi yksityisen palvelutuotannon laadun heikkouden ja hinnan kalleuden. Isommissa yksiköissä nämä heikkoudet voidaan peittää helpommin ja niistä saadaan nyhdettyä paljon suurempia kokonaisummia.

Peruspalveluministeri Paula Risikko vaati vastikkeettomista sosiaalietuuksista luopumista. Minun mielestäni hallituksen pitäisi luopua vastikkeettomista veronalennuksista. Yhteisöveron alentaminen oli täysin vastikkeeton teko ja viime päivien irtisanomisilmoitukset kertovat, että vastikkeettomaksi se myös jää. Pääomapiirit kiittävät ja jakavat nekin rahat osinkoina, jotka viedään kiireesti veroparatiiseihin.

Sieltä sitten on hyvä huudella, että Suomi-laiva se muuten uppoaa, mutta onneksi me emme ole kyydissä.

Kommentit (4)
  1. kokoomus-Suomi on sairas maa !

  2. vi..ks menee, näillä vermeillä… siis oja (meri) syvnee vaan……

Kommentointi suljettu.