Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Jotain tuttua

Kiakkovieraista lienee jo kirjoitettu kaikki mahdollinen ja mahdotonkin, joten aihe rupeaa varmasti tympimään muitakin kuin minua. Tapahtuma vetoaa kovasti tunteisiin ja lehdistö on mässäillyt sillä monta päivää taukoamatta. Sosiaalinen media taas on ihan oma lukunsa eikä siitä oikein jaksa edes puhua.

En tiedä kuka tapahtuman järjesti, mutta kovasti syytetään äärivasemmistoa. Suomen lipun polttajille on toivottu niskalaukausta ja kummallisinta on, että toivojina ovat ne samat äärioikeistolaiset, jotka tähän asti ovat suunnilleen yllyttäneet äänestämään katoilta eliitin valtaa vastaan. Sama kaiku on askelten, vain aatteen väri vaihtelee. Jos sitä väriä nyt ihan oikeasti kukaan edes tunnustaa. Epäilen, että aniharvalla osallistujalla on yleensä minkään puolueen jäsenkirjaa.

Koko viikonlopun minua on vaivannut epämääräinen tunne siitä, että tässä on jotain kirjallisuudesta ja historiasta tuttua. Selvisihän se, tämähän on päivitetty versio tapahtumista, joita Väinö Linna kuvasi teoksessaan Täällä Pohjantähden alla.

Kirjassa vasta perustettu työväenyhdistys järjesti maatalouslakon aikana mielenosoituksen rikkureita vastaan. Tarkoitus oli toimia rauhanomaisesti, mutta nuoret miehet kävivät liian kuumina molemmin puolin ja syntyi tappelu. Räätäli Halme piti osallistuneille tuiman puhuttelun:

– Me olemme nousseet nimenomaan sortoa vastaan emmekä sitä harjoittamaan. Me voimme ilmaista kantamme järjestäytyneillä mielenosoituksilla. Järjestäytymätön rähiseminen sen sijaan kuuluu muille kuin järjestyneelle työväelle. Sellaista harrastavat humalaiset huligaanit. En toivoisi että yksikään sosialidemokraatin nimeä kantava alentuisi samalle tasolle.

Olen Halmeen linjoilla. Pidän riehumista tuhoisana kaikille aatteille. Vaikka jossain määrin ymmärrän riehujien motiiveja, niin itse toimintaa en ymmärrä.

Valitettavasti olemme tainneet nähdä vasta alkupätkän tästä ikävästä tiestä. On inhottavaa huomata ennustustensa osuneen oikeaan. Jo yli kolme vuotta sitten kirjoitin, että kun tulo- ja varallisuuserot kasvavat ja ahneus korotetaan hyveeksi, niin yhteiskunnallinen järjestys vaarantuu. Yhden laidan välinpitämättömät tulevat saamaan vastaansa toisen laidan piittaamattomat. Siinä välissä sitten on poliisi, joka koventaa otteitaan tarpeen mukaan.

Vaikka aihe on vakava, niin Linna löysi siitä huumoria. Kun mielenosoitus järjestettiin Lauriloiden häädön yhteyteen, niin paikalle tuli ratsupoliiseja. Kiviojan Vikki tarttui yhden hevosen suupieliin ja sanoi:

– Komee valakka sulla. Myy pois. Ota seittemänkymmentäviis…Astu satulasta. Vikki lukee tuohen kouraan.

Poliisilla ei ollut huumorintajua ja Vikki sai sakot.