Jotain tuttua

Kiakkovieraista lienee jo kirjoitettu kaikki mahdollinen ja mahdotonkin, joten aihe rupeaa varmasti tympimään muitakin kuin minua. Tapahtuma vetoaa kovasti tunteisiin ja lehdistö on mässäillyt sillä monta päivää taukoamatta. Sosiaalinen media taas on ihan oma lukunsa eikä siitä oikein jaksa edes puhua.

En tiedä kuka tapahtuman järjesti, mutta kovasti syytetään äärivasemmistoa. Suomen lipun polttajille on toivottu niskalaukausta ja kummallisinta on, että toivojina ovat ne samat äärioikeistolaiset, jotka tähän asti ovat suunnilleen yllyttäneet äänestämään katoilta eliitin valtaa vastaan. Sama kaiku on askelten, vain aatteen väri vaihtelee. Jos sitä väriä nyt ihan oikeasti kukaan edes tunnustaa. Epäilen, että aniharvalla osallistujalla on yleensä minkään puolueen jäsenkirjaa.

Koko viikonlopun minua on vaivannut epämääräinen tunne siitä, että tässä on jotain kirjallisuudesta ja historiasta tuttua. Selvisihän se, tämähän on päivitetty versio tapahtumista, joita Väinö Linna kuvasi teoksessaan Täällä Pohjantähden alla.

Kirjassa vasta perustettu työväenyhdistys järjesti maatalouslakon aikana mielenosoituksen rikkureita vastaan. Tarkoitus oli toimia rauhanomaisesti, mutta nuoret miehet kävivät liian kuumina molemmin puolin ja syntyi tappelu. Räätäli Halme piti osallistuneille tuiman puhuttelun:

– Me olemme nousseet nimenomaan sortoa vastaan emmekä sitä harjoittamaan. Me voimme ilmaista kantamme järjestäytyneillä mielenosoituksilla. Järjestäytymätön rähiseminen sen sijaan kuuluu muille kuin järjestyneelle työväelle. Sellaista harrastavat humalaiset huligaanit. En toivoisi että yksikään sosialidemokraatin nimeä kantava alentuisi samalle tasolle.

Olen Halmeen linjoilla. Pidän riehumista tuhoisana kaikille aatteille. Vaikka jossain määrin ymmärrän riehujien motiiveja, niin itse toimintaa en ymmärrä.

Valitettavasti olemme tainneet nähdä vasta alkupätkän tästä ikävästä tiestä. On inhottavaa huomata ennustustensa osuneen oikeaan. Jo yli kolme vuotta sitten kirjoitin, että kun tulo- ja varallisuuserot kasvavat ja ahneus korotetaan hyveeksi, niin yhteiskunnallinen järjestys vaarantuu. Yhden laidan välinpitämättömät tulevat saamaan vastaansa toisen laidan piittaamattomat. Siinä välissä sitten on poliisi, joka koventaa otteitaan tarpeen mukaan.

Vaikka aihe on vakava, niin Linna löysi siitä huumoria. Kun mielenosoitus järjestettiin Lauriloiden häädön yhteyteen, niin paikalle tuli ratsupoliiseja. Kiviojan Vikki tarttui yhden hevosen suupieliin ja sanoi:

– Komee valakka sulla. Myy pois. Ota seittemänkymmentäviis…Astu satulasta. Vikki lukee tuohen kouraan.

Poliisilla ei ollut huumorintajua ja Vikki sai sakot.

 

 

Kommentit (4)
 1. pingviinien saari
  9.12.2013, 16:26

  olen samaa mieltä. en ole tosin kirjaa lukenut, enkä tiedä onko siinä mainintaa huumeiden käytöstä. Vahvat huumeet olivat suomessa todella paljon käytettyjä noihin aikoihin. Esimerkiksi: 1930-1950 luvuilla heroiinia käytettiin suomessa eniten maailmassa asukasta kohden, kirjoittaa tutkija Mikko Ylikangas. Siksi mainitsen asian, koska huumeiden yhteydestä mm. sotiin usein vaietaan. Jokainen maalaisjärjellä ajatteleva tajuaa kyllä sodista lukiessa,ettei siellä ruisleivällä pärjää. Kun katsoo miesten 50 kilometrin hiihdon maaliintuloa, näkee kuinka väsyneitä hiihtäjät ovat, ja kysymys on huippukuntoisista ammattiurheilijoista. Tätä tosiasiaa kun vertaa sotiviin tavallisiin työntekijöihin, niin kyllä se mietityttää. Tietenkin voin olla väärässä tässä asiassa. Mutta se on tosiasia, että huumeita pyritään saamaan laillisiksi monelta eri taholta, yhtäkuin se, että osa nuorista ja vähän vanhemmistakin niitä käyttää. Sen nyt ainakin jokainen oluesta kännit vetänyt varmaksi tietää, känniläinen ei kauaa riehua jaksa. Alkaa vain väsyttää ja nälättää ja krapulassa ei pysty oikein mihinkään.

  Nuoria en asiasta syyllistä, he eivät hyödy riehumisesta mitään. Mutta jotkut varmasti hyötyvät.

 2. osuva kirjoitus taas timoselta.

  samoin pelkään että tässä ammutaan lähtölaukauksia suuremmallekin asialle paljon puhutaan siitä ettei suomi muka ole luokkayhteiskunta mutta jos hiemankaan järjenvalolla kommentointia katselee niin tässä nimenomaan muotoutuu parasta aikaa eri luokkiin kuuluvat ääripäät toisiaan vastaan toisalla on anarkistin ja toisaalla porukka joka olisi jo valmis lynkkaamaan kyseiset ”rähinöitsijät” seuraavalla kertaa nämä kaksi ryhmää tulevat 100% varmuudella ottamaan yhteen ei siinä tarvita virkavaltaa eikä hallitusta että nämä kaksi ryhmää saa kunnon rähinän päälle ihan keskenään. sitten voidaan taas puhua mitä järkeä koko hommassa oikein oli ?!?
  ja puntaroida kummalla oli parempi oikeutus raaistuneeseen väkivaltaan
  kun aikuiset miehet lähtevät nuorempiaan ”opettamaan”
  se että itsellä menee kohtalaisen hyvin ei tarkoita sitä ettei niillä joilla niin ei ole olisi oikeutta asian puolesta korottaa ääntään.
  muutaman vuoden päästä näitä voidaan sitten miettiä 9€ päiväkorvauksella miten hyvin sitä leipää vielä suuhin riittää. eläkkeellä ei sitä kuntoa sitten enään olekkaan millä lähteä päättäjille kertomaan miten huonosti asiat silloin on kun se eläkekkin on hävinnyt jonnekin maailman turuille itse sitä koskaan näkemättä siinä voi haaveilla eläkkeestä mille ei sitten koskaan ole varaa jäädä kun säästöjä ei tullut kerättyä. nuoret sen jo tietävät ja ovat asiasta ihan oikein huolissaan

  monesti itsenäisyydestä puhuttaessa nostetaan veteraanit esiin jotka Puolustivat itsenäisyyttämme joka on hieman eri asia kuin kansalais-sodan melske. tuliko itsenäisyys aikanaan rauhallisesti mieltä osoittamalla vai hajosiko siinä muutamia ikkunalaseja… ehkä alkuun ei mutta myllyn lähdettyä pyörimään ei murhatkaan olleet poissa laskuista. eikö tästä jo vuosia sitten varoittanut eräs korkea arvoisa jo menehtynyt veteraani kuunneltiinko häntä ?

Kommentointi suljettu.