YTK ja turvaton oikeusturvavakuutus

Nykyisin on kovasti muotia haukkua ay-liikettä. Se estää ihmisiä pääsemästä kiinni työn syrjään pitämällä kiinni työehtosopimusten yleissitovuudesta. Jokaisella pitäisi olla oikeus sopia oman työsuhteensa ehdoista työnantajan kanssa tasavertaisena neuvottelukumppanina. Ay-liikkeen valta on nujerrettava ja ensimmänen askel on jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen.

Tätähän meille tuputetaan päivittäin. Ei sitä päivää, etteikö uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa ole joku EK:n edustaja julistamassa ay-liikkeen pahuutta. Kokoomuspoliitikot myötäilevät tapansa mukaan EK:n kantoja. Suomea ei saada nousuun, jos ay-liikettä ei panna kuriin. Työtä pitää saada tehdä ja teettää alle työehtopimusten määräämien vähimmäispalkkojen tai meidät perii hukka.

Ammattiliittojen vaihtoehdoksi mainostetaan työnantajapuolen perustamaa ja hallinnoimaa Yksityisalojen Työttömyyskassaa YTK:ta eli ns. Loimaan kassaa. Sen kautta pääsee alhaisemmalla jäsenmaksulla osalliseksi ansiosidonnaiseen päivärahaan ja saa myös oikeusturvavakuutuksen. Tätä oikeusturvavakuutusta käytetään argumenttina niille vastaan pullikoijille, jotka vetoavat ammattiliittojen maksuttomaan oikeusapuun irtisanomistilanteissa.

Oikeusturvavakuutus antaa mahdollisuuden turvautua tarvittaessa pätevän lakimiehen apuun oikeudellisten riitojen ratkaisemiseksi, jotka koskevat vakuutetun työ- tai virkasuhteen päättämistä työnantajan taholta.

Kuulostaa mukavalta. Tosiasiassa tästäkin vakuutuspaperista kannatta lukea se pienellä painettu teksti. Tositilanteessa oikeusturvavakuutuksella asiaansa ajava on hyvin äkkiä pahassa liemessä.

Oikeusturvavakuutuksen korvauskatto on 10 000 euroa silloin, kun asia etenee oikeuden pääkäsittelyyn. Valmisteluvaiheen kuluista korvauskatto on 5 000 euroa. Sama 5 000 euron katto on silloin, jos asia ratkeaa jo ennen pääkäsittelyä valmisteluvaiheessa.

Todellisessa elämässä oikeudenkäyntikulut ovat luokkaa 10 000 euroa/oikeusaste. Jos siis käräjäoikeuden ratkaisuun joudutaan hakemaan muutosta, niin sen joutuu käytännössä maksamaan omasta pussistaan.

Oikeusturvavakuutus korvaa vain asiamiehen palkkiot ja kulut sekä todistelukustannukset 10 000 euroon asti. Kaiken muun joutuu maksamaan itse. Kymppitonnin raja tulee äkkiä vastaan, kun työnantajapuoli marssittaa esiin omat lakimiehensä, joiden todistajien vastapainoksi on hankittava todistajia tukemaan omia väitteitä. Riita-asioissa jokaisen on näytettävä toteen omat väitteensä.

Entäpä sittten, jos häviää juttunsa kaikissa oikeusasteissa tai jos vain tyytyy häviöönsä alioikeudessa? Sitten kaivetaan taas omaa kuvetta. Hävinnyt osapuoli joutuu maksamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, ja niitä oikeusturvavakuutus ei korvaa.

Ei se korvaa myöskään työnantajan konkurssista tai yrityssaneerausmenettelystä johtuvia irtisanomisia koskevia juttuja. Eikä rikos- ja hakemusasioita. Eikä asiaa, jossa vaatimuksen kiistämistä ei voida osoittaa. Eikä vakuutetun itse päättämiin työ- tai virkasuhteisiin liittyviä juttuja.

Lisäksi omavastuu on aina 15 % kustannuksista.

Kaiken huipuksi työnantajapuoli saa vähentää omat oikeudenkäyntikulunsa verotuksessa. YTK:n jäsen ei saa, vaan hän joutuu etsimään rahat mistä sattuu löytämään. Ammattiiiton jäsen on jo maksanut kaikki mahdolliset kulut etukäteen verovähennyskelpoisen jäsenmaksunsa mukana.

Ainakin tavallisen tallaajan kannattaa siis miettiä ennen kuin mainostaa YTK:n oikeusturvavakuutusta. Tai ainakin hänen itsensä kannattaa ensin lukea vakuutusehdot tarkasti. Täältä voi aloittaa.

 

 

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (5)
 1. murheellistenlaulujenmaa
  15.6.2014, 22:11

  Hyvää tietoahan tässä tuli. Summia ja faktoja, yhdestä näkökannasta lakimiehen tarkkuudella. Vaikka itse Saku tulisi minua auttamaan istuntoihin ja palavereihin, puolustamaan oikeuksiani, olisin todellinen häviäjä minä itse ja jatkossakin yksin. En haluaisikaan jatkaa työskentelyä moisessa yrityksessä saatikka riidellä oikeudessa. YTK on ihan hyvä vaihtoehto niille joille heidän palvelunsa riittävät.
  On meillä Suomessa vielä väliinputoajiakin. Niitä, joita ei huolita mihinkään työväenkassaan vaikka palkansaajia ovat ja kädet lapionvarressa. Ei se yrittäjäperheen elämä yhtä osingonjakoa ja riistoa ole. Kukaan ei maksa jos töitä ei ole, “vaan hän joutuu etsimään rahat mistä sattuu löytämään”.

 2. vielä yrittäjä, kohta entinenkö?
  15.6.2014, 22:49

  Täällä samoin yrittäjä ja töitä ei ole ollut, eikä siten rahaakaan mistään, eipä ole ollut osinginjakoa 10 vuoden aikana eikä riistetty satunnaisesti palkattuja työntekijöitä, kun on ollut projekteja.

  1. Yrittäjät aina valittamassa miten paljon töitä on joutunut tekemään ilman lomia tai palkkaa. Vika on yrittäjässä itsessään kun toimiala on väärä tai liikeidea on huono eikä töitä tai osinkoja ei tule.

Kommentointi suljettu.