Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työstäkö palkkaa?

Kuntouttavasta työtoiminnasta annettu laki on jo 14 vuoden ajan velvoittanut kunnat työllistämään pitkäaikaistyöttömiä. Lakia on alusta lähtien noudatettu kirjavasti. Homma ei kunnissa ole oikein kuulunut kenellekään eikä ainakaan ensimmäiseen viiteen vuoteen tehty mitään.

Kun kunnilta vuonna 2006 ruvettiin perimään osuutta Kelan maksamasta työmarkkinatuesta, niin kunnat havahtuivat. Vapautuakseen maksusta kunnat alkoivat puhua työllistämisestä, vaikka käytännössä työttömiä vain sijoitettiin palkattomiin töihin kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Palkattiin kirjava joukko työvalmentajia laatimaan liukuhihnalta aktivointisuunnitelmia, jotka useinkaan eivät täytä lain vaatimuksia. Tarkoitus on vain tehdä jokin paperi, jonka nojalla saadaan ilmaista työvoimaa työpajoihin ja risusavottaan.

Tämän vuoden alusta kuntia säikäytettiin kunnolla. Kunnan maksuosuus työmarkkinatukeen muutettiin alkavaksi jo 300 työttömyyspäivän jälkeen aiemman 500:n sijaan.

Nyt kunnissa herättiin ja reaktio oli odotettu. Työpajojen suunnitelmat kaivettiin esille naftaliinista ja yleensä ottaen tavoitteeksi julistettiin kunnan maksuosuuden pudottaminen minimiin eli nollaan. Vaikutuksen tehostamiseksi huudetaan sakkomaksujen kamaluutta.

Viime viikolla kuului kuitenkin yksi soraääni, jonka soisin kuuluvan paremmin. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti puolueen vaaliohjelmassa, että näille työllistettäville ruvettaisiin ihan oikeasti maksamaan TES:n mukaista palkkaa.

Tämä ajatus on kuitattu vähättelyllä ja julistettu mahdottomaksi toteuttaa. Se maksaa ihan liikaa ja on kaikin puolin haihattelua. Nämä vähättelevät julistajat eivät ole edes yrittäneet miettiä toteuttamisen mahdollisuutta. Yleensä he eivät kiinnitä huomiota edes siihen itsestään selvältä tuntuvaan asiaan, että työstä kuuluu maksaa palkkaa. Johan ne työttömät saavat työmarkkinatukea, joten tehkööt sen eteen jotain hyödyllistä.

Lasketaanpa ihan oikeasti mitä tämä tulisi maksamaan. Esimerkkikunnaksi otan kotikuntani Juuan. Vuodenvaihteessa meillä oli 70 pitkäaikaistyötöntä ja jokaisen työmarkkinatuesta kunta maksaa 50 % eli 328 euroa kuukaudessa/henkilö. Kuukaudessa kunnan maksettavaa tulee siis 22 960 euroa ja vuodessa 250 520 euroa. Sen voi suhteuttaa vaikkapa kunnan viime vuoden tilinpäätöksen ylijäämään, joka on 1,2 miljoonaa euroa.

Entä jos näille nyt palkatta työtä tekeville oikeasti ruvettaisiin maksamaan palkkaa? Menisikö kunnan talous kuralle?

Otetaan lähtökohdaksi vaikka PAM:n työehtosopimus, joka alin palkka on 1 600 euroa kuukaudessa. Sivukuluineen maksettavaa tulisi noin 2 100 euroa/työllistettävä.

Palkkaukseen on mahdollista saada palkkatukea maksimissaan 50 %, joten maksettavaa jäisi 1 050 euroa. Kun tästä vähennetään kunnan säästämä osuus työmarkkinatuesta 328 euroa, niin jäljelle jää 722 euroa. Se kerrottuna 70 työllistettävällä tekee kuukaudessa 50 540 euroa ja vuodessa 606 480 euroa. Muistetaan edelleen, että nyt kunta maksaa 250 000 euroa vuodessa ns. sakkomaksuna ilman muuta vastinetta kuin palkattomien työpanos. Kunnan tlinpäätös oli viime vuonna 1,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen, joten oikea työllistäminen olisi alentanut ylijäämän puoleen.

Ylijäämää olisi tullut enemmänkin. Kunnan verotulot olisivat kasvaneet, kun työstään palkkaa saavat olisivat maksaneet kunnallisveroa. Työttömien saama palkka olisi mennyt suoraan kulutukseen ja elvyttänyt paikallista liike-elämää. Lisäksi olisi säästetty toimeentulotuessa. Tätä säästöä en pysty arvioimaan, mutta viime vuonna toimeentulotukimenot olivat noin 610 000 euroa. Luku olisi paljon pienempi, jos nyt palkatta töitä tekevät eivät tarvitsisi työmarkkinatuen lisäksi toimeentulotukea.

Arvovalinnastahan tässä on kysymys. Kun pitkäaikaistyöttömät näkyvät tekevän töitä palkattakin, niin mitäpä sitä suotta palkkaa maksamaan. Sehän maksaakin.

Kunnan tase oli 37,6 miljoonaa, joten ihan oikean työllistämisen osuus olisi ollut siitä viime vuonna reilut puolitoista prosenttia. Toimeentulotuen osuus on nyt saman verran.

(PAM:n sopimuksen perusteella tehty laskelma pohjautuu Fb-kaverini Veli-Matti Hurskaisen oman kuntansa osalta tekemiin laskelmiin.)