Palkkaa vai ei?

Edellisessä jutussani kerroin taulukoiden avulla, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen ehdottama ihan oikea työllistäminen ihan oikealla palkalla on mahdollista eikä edes tule hirmuisen kalliiksi. Suurin osa käytettävästä rahasta liikkuisi julkisen sektorin sisällä ja kaikkein eniten siitä hyötyisi se palkkaa saava työllistettävä.

Taulokoita pidettiin vähän vaikeaselkoisina ja laatija itsekin huomasi sinne pujahtaneen pieniä virheitä. Virheet eivät kuitenkaan muuta loppupäätelmää eli palkan maksaminen kannattaa. Fb-kaverini Päivi Uljas pyysi Kelan johtavaa tutkijaa Pertti Honkasta tutkimaan blogissani esitettyja lukuja. Honkanen kiinnostui aiheesta ja laati uuden taulukon.

Tämän taulukon ymmärtäminen onnistuu kiireisimmältäkin netin selaajalta vaivatta:

työll pertti honkanen

Taulukon “aktivoitu työtön” on se, joka nyt tekee kunnissa, yhdistyksissä tai säätiöissä palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Hän saattaa sorvata mölkkypelin palikoita tai pussittaa ruuveja alihankintatyönä. Hän saattaa olla maatilan palkaton renki tai sitten häntä vain nöyryytetään laittamalla hänet täyttämään sanaristikoita.

Yhteistä näille kaikille on, että he ovat aktivoinniksi kutsutussa työvoimapoliittisessa toimenpiteessä. He saavat työmarkkinatuen korotusosineen sekä yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Heillä ei ole työsuhdetta eikä heille kerry kovastakaan työstä palkkaa, eläkettä tai vuosilomaa.

Seuraavassa sarakkeessa samalle henkilölle ruvetaan maksamaan palkkaa 1 600 euroa. Hänelle jäisi käteen 187 euroa nykyistä enemmän rahaa ja hänellä olisi ihan oikea työsuhde. Hän voisi mennä aamulla ylpeänä oikealla palkalla oikeisiin töihin. Vaikka asumistuki ja mahdollinen toimeentulotuki pienenisivät, niin silti hänelle jäisi 187 euroa nykyistä enemmän käteen.Ei siis kannata hokea mantraa tukien pienenemisen pelossa töistä kieltäytyvistä työttömistä. Myös kunnan saama verotulo kasvaisi jonkin verran.

Rinteen ehdotusta vastustetaan jo nyt kiivaasti. Ei ole rahaa, sanotaan.

On sitä rahaa. Kuten taulukosta näkyy, niin suunnilleen sama raha siellä kiertäisi julkisen sektorin sisällä kuin nytkin. Erona olisi se, että työllistetyn talous kohenisi eniten. Tietenkin palkattomia työntekijöitä käyttävät orjatyöpajat menettäisivät kilpailuetunsa, mutta se etu on jo nyt vastoin lakia.

Ei työttömistä ole töihin ilman kuntoutusta, sanotaan. Minä sanon, että kyllä on. Uskallan lyödä vetoa, että nyt sanaristikoita täyttelevä Teppo Palmroos tekisi tyytyväisenä myhäilleen vaikkapa sitä itselleen sopivaa luovaa työtä, jonka hedelmistä me hänen Fb-kaverinsa olemme nauttineet.

Ehkä kuitenkin sillä erolla, että hän jättäisi piruilun vähemmälle: työtön karkasi Valinta on poliittinen. Työstä joko maksetaan palkkaa tai sitten ei makseta. On aika ihmeellistä, että tällaista asiaa pitää yleensä edes miettiä.

Kommentit (50)
  1. Kai tiesit, että kunta ei maksa työmarkkinatukea kokonaan? Riippuen työttömyysajan pituudesta kunta maksaa 0%-70% ja loput valtio. Palkan maksaisi kunta kokonaan – rahaa siis tähän ei ehkä oikeasti ole nykysysteemillä. Halvempi laittaa valtio maksamaan kaiken tai edes osan. Tarvii paljon remonttia tämä maa, mutta kukaan ei ole suostunut muuttamaan mitään. Hukka meidät perii.

    1. Saku Timonen
      8.4.2015, 17:24

      Kunta tosiaan maksaa yli 300 työttömyyspäivän jälkeen valtiolle osuutta työmarkkinatuesta 50 % ja myöhemmin jopa 70 %. Tämäkin raha voitaisiin käyttää suoraan palkkamenoihin.

    2. Minun mielestä aivan sama mistä se raha orjatyössä olevan tilille maksetaan. Joka tapauksessa kun sen rahan reittiä seurataan loppuun asti, niin se tulee verovaroista.

      Ja kuten laskelmat osoittaa, niin saman rahan voisi maksaa palkkana ja tiputtaa välistä hirvittävän määrän byrokratiaa pois välistä joka on yhtä kuin säästöä. Koska myös byrokratia nielee niitä verovaroja. Ja tuottaa minusta täysin nollan arvoista työtä. Kun vahtii sitä, että onko työtön hoitanut orjatyövelvollisuutensa niin kuin pitää ja täytelleet laput ja blanketit byrokraattien mieleiseksi. Tätäkään ei enää tarvita, koska työttömistä on tullut palkansaajia ja mitään lappuja ei tarvitse täytellä…

  2. Hyvä kirjoitus. Monikaan päättäjä ei ajattele mitä oikea palkka/työsuhde merkitsee ihmisen itsetunnolle verrattuna näihin masentaviin 9€ puuhasteluihin.

Kommentointi suljettu.