Sirkus Sipilä

– … suuri sirkku tullu kaupunki…Tulkka tänne kaikki…tulkka katsoma suuret ihmeet…Illan viimane näyttös…Suuri fakiri. Lykkä kuus tuuma pitkä biikki toisen berseeseen eikä itse tuntte mitän tuska.

Näin julisti pikkupoikien järjestämän sirkuksen tirehtööri teoksessa Täällä Pohjantähden alla. Perjantaina nimitetty maan uusi hallitus aloitti oman sirkuksensa eilen. Hallitusohjelmassa oli jo hyväksytty tämä fakiirin esitys, jossa hallitus työntää piikin kansan perseeseen tuntematta itse mitään tuskaa, mutta ensin oli muuta ohjelmaa.

Alkulämmittelyksi oikeus- ja työmininisteri Jari Lindström esitti työnantajille miljardilaskua siinä tapauksessa, että hallituksen edellyttämää yhteiskuntasopimusta ei synny työnantajien vastustuksen vuoksi. Tuskin palkansaajien ja tulonsiirtojen saajien kustannuksella tehtävä sopimus työnantajapuolen halusta kiikastaa, mutta siitä huolimatta ensimmäisenä ärähti Elinkeinoelämän keskusliitto. Sen mukaan tällaiset puheet ovat sopimatonta sooloilua. Pääministeri vaati työministeriltä selvitystä puheistaan.

Fb-kaverini Jarmo Puskala esitti asian muodikkaana prosessikaaviona lyhyesti näin: Työministeri sanoo asian X. Hallituksen ulkopuolinen suuryritysten lobbausorganisaatio kertoo mitä mieltä hallitus oikeasti on. Pääministeri sanoo vähän aikaa emmittyään, että lobbausjärjestö on oikeassa. Tässä nähdään kuka hallitusohjelman on laatinut.

Samanaikaisesti sirkuksessa pyöri myös toinen ohjelmanumero. Hallitus on laatinut salaisen listan lainmuutoksista, joilla hallitus painostaa ammattiliittoja ja palkansaajien keskusjärjestöjä. Salaisella listalla on ammattiyhdistysliikkeen kannalta erittäin epämiellyttäviä muutoksia. Hallitus aikoo muun muassa rajoittaa tai poistaa ammattiliittojäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Hallitus kaavailee myös nostavansa laittomien lakkojen hyvityssakkoja. Lisäksi hallitus uhkaa perustaa kansaneläkelaitokseen Kelaan niin kutsuttua Loimaan kassaa vastaavan, ammattiliitoista riippumattoman työttömyyskassan. Kassa hoitaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa edullisemmin kassamaksuin kuin liittojen kassat.

Kuten asiaan kuuluu, niin pääministeri kiirehti kiistämään listan olemassaolon. Jo pelkkä epäilys tällaisen kiristyslistan olemassaolosta on erittäin vakava juttu. Riippumatonta ay-liikettä tukahduttava maa ei ole demokratia, vaan banaanivaltio. Ay-liikkeen tehtäviä hoitava valtio ei ole edes banaanivaltio, vaan vertautuu suoraan vaikkapa nykyiseen Kiinaan.

Hallituksen linja näyttää olevan ihan suoraan EK:n ja kokoomuksen linja. Yritysjohtajana ansioituneelle Sipilälle tämä tietenkin sopii, mutta sopiiko puolueen kenttäväelle? Sanooko työväenpuolueeksi itseään kutsuva PS tähän mitään poikkipuolista vai haluaako sekin tuhota ay-liikkeen? Se jää nähtäväksi. Sirkus Sipilän esitys on vasta alkanut.

sirkus sipilä

Kuva: Teppo Palmroos.

Kommentit (43)
 1. Joni Pelkonen
  1.6.2015, 08:32

  Soinihan on itse kutsunut persuja ”työväenpuolueeksi ilman sosialismia”. Tarkoitus oli varmaan heittää taas yksi halpa huitaisu vasemmistoa päin, Soinihan on itse erittäin oikeistolainen, olivat hänen puolueensa muut jäsenet mitä kantaa tahansa.

  Mahtaako persut olla myös työväenpuolue ilman työväenaatetta? Sellainen ”työväenpuolue” on vain vahvojen asialla, mersumiesten jotka eivät usko työpaikkansa koskaan olevan vaarassa.

  Oikeastaan höpinä persuista työväenpuolueena voidaan heittää romukoppaan jo siksikin, että puolue on näkyvästi asettunut vastahankaan kaikkien vasemmistopuolueiden kanssa. Ei ole nimittäin mahdollista olla samaan aikaan työväenpuolue ja jyrkän antivasemmistolainen. Sellainen puolue on ihan vaan *oikeistopuolue*.

  1. Ehkä persut ovatkin vasemmistopuolue ilman työväenaatetta.

   1. Ehkä persut ovatkin natsipuolue ilman … noh ehkä persut ovat ihan täysin natsipuolue.

  2. Pekka Ala-Prinkkilä
   1.6.2015, 17:43

   Onhan se toiminut Demareillakin kaksikymmentä vuotta. Helppo nakki. Vastaan työväenliikettä ja kokoomuksen puolesta.

 2. Aatami Epätoivoinen
  1.6.2015, 09:10

  Jos ylipäätään jotakin pitää perustaa, Kelaan ainakaan sitä ei saa perustaa!
  Itse jouduin tänä keväänäkin taistelemaan Kelan kanssa vain yhdestä Kelataksin perimästä ylimääräisestä 16 euron matkan omavastuudesta.
  Yli kolme kuukautta meni, paikallinen Seinäjoen toimisto ei nähnyt kuiteista huolimatta asiassa mitään väärää ja vasta yhteydenottoni johtaja Hyssälään sai asiat rullaamaan.
  Kyllä koittaa työttömille tosi kovat ajat jos he joutuvat vielä näissä työttömyys- asioissakin Kelan pomputeltaviksi!

  1. Vääpeli Matala
   1.6.2015, 09:48

   Jos tulee kähmää työnantajapuolen kanssa – työpaikkatasolla tai vaikka ammattiryhmän tasolla- niin Kelako sitten neuvottelee työnantajapuolen kanssa?
   (Tämä siis jos ja kun porukka on niin tyhmää [Ja onhan se jos kerran ovat Persujakin sankoin joukoin äänestäneet] että valitsee Kelan kassan pienempien jäsenmaksujen vuoksi, ja ammattiliittojen neuvotteluvalta ratkaisevasti vähenee).

   1. Jarkko Mastomäki
    1.6.2015, 13:26

    Haha, voi kuulostaa työnantajan mielestä hyvältäkin idealta, mut ei Kelan kanssa neuvottelu todellakaan mitään herkkua ole. On meinaan aika tiukka kaveri.

Kommentointi suljettu.