Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sirkus Sipilä

– … suuri sirkku tullu kaupunki…Tulkka tänne kaikki…tulkka katsoma suuret ihmeet…Illan viimane näyttös…Suuri fakiri. Lykkä kuus tuuma pitkä biikki toisen berseeseen eikä itse tuntte mitän tuska.

Näin julisti pikkupoikien järjestämän sirkuksen tirehtööri teoksessa Täällä Pohjantähden alla. Perjantaina nimitetty maan uusi hallitus aloitti oman sirkuksensa eilen. Hallitusohjelmassa oli jo hyväksytty tämä fakiirin esitys, jossa hallitus työntää piikin kansan perseeseen tuntematta itse mitään tuskaa, mutta ensin oli muuta ohjelmaa.

Alkulämmittelyksi oikeus- ja työmininisteri Jari Lindström esitti työnantajille miljardilaskua siinä tapauksessa, että hallituksen edellyttämää yhteiskuntasopimusta ei synny työnantajien vastustuksen vuoksi. Tuskin palkansaajien ja tulonsiirtojen saajien kustannuksella tehtävä sopimus työnantajapuolen halusta kiikastaa, mutta siitä huolimatta ensimmäisenä ärähti Elinkeinoelämän keskusliitto. Sen mukaan tällaiset puheet ovat sopimatonta sooloilua. Pääministeri vaati työministeriltä selvitystä puheistaan.

Fb-kaverini Jarmo Puskala esitti asian muodikkaana prosessikaaviona lyhyesti näin: Työministeri sanoo asian X. Hallituksen ulkopuolinen suuryritysten lobbausorganisaatio kertoo mitä mieltä hallitus oikeasti on. Pääministeri sanoo vähän aikaa emmittyään, että lobbausjärjestö on oikeassa. Tässä nähdään kuka hallitusohjelman on laatinut.

Samanaikaisesti sirkuksessa pyöri myös toinen ohjelmanumero. Hallitus on laatinut salaisen listan lainmuutoksista, joilla hallitus painostaa ammattiliittoja ja palkansaajien keskusjärjestöjä. Salaisella listalla on ammattiyhdistysliikkeen kannalta erittäin epämiellyttäviä muutoksia. Hallitus aikoo muun muassa rajoittaa tai poistaa ammattiliittojäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Hallitus kaavailee myös nostavansa laittomien lakkojen hyvityssakkoja. Lisäksi hallitus uhkaa perustaa kansaneläkelaitokseen Kelaan niin kutsuttua Loimaan kassaa vastaavan, ammattiliitoista riippumattoman työttömyyskassan. Kassa hoitaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa edullisemmin kassamaksuin kuin liittojen kassat.

Kuten asiaan kuuluu, niin pääministeri kiirehti kiistämään listan olemassaolon. Jo pelkkä epäilys tällaisen kiristyslistan olemassaolosta on erittäin vakava juttu. Riippumatonta ay-liikettä tukahduttava maa ei ole demokratia, vaan banaanivaltio. Ay-liikkeen tehtäviä hoitava valtio ei ole edes banaanivaltio, vaan vertautuu suoraan vaikkapa nykyiseen Kiinaan.

Hallituksen linja näyttää olevan ihan suoraan EK:n ja kokoomuksen linja. Yritysjohtajana ansioituneelle Sipilälle tämä tietenkin sopii, mutta sopiiko puolueen kenttäväelle? Sanooko työväenpuolueeksi itseään kutsuva PS tähän mitään poikkipuolista vai haluaako sekin tuhota ay-liikkeen? Se jää nähtäväksi. Sirkus Sipilän esitys on vasta alkanut.

sirkus sipilä

Kuva: Teppo Palmroos.